Statul ar putea fi obligat sa-si achite restantele catre firme, pentru lucrari sau prestari de servicii, in maximum 60 de zile de la emiterea facturilor. In acest sens, Parlamentul European ar urma sa adopte, in sedinta plenara de luna viitoare, o directiva care va obliga institutiile statului sa plateasca in maximum doua luni facturile emise de firme, potrivit europarlamentarului Cristian Busoi (PNL).
"Odata ce directiva va intra in vigoare, durata maxima pana la care institutiile publice vor fi obligate sa plateasca facturile va fi de 60 de zile. Doar institutiile medicale, cum ar fi spitalele, si cele medico-sociale sa poata depasi aceasta perioada, insa doar in cazurile bine argumentate"
Potrivit Comisiei Europene, exista o proasta disciplina a platilor de la institutiile publice catre firmele private, totalul sumelor restante la nivel european fiind de 179 de miliarde de euro anual. Romania este pozitionata de Comisia Europeana pe locul 6 al tarilor care au aceasta problema, prima fiind Grecia.
In Romania, nivelul datoriilor statului, mai vechi de 90 de zile, este de 1,9 miliarde de lei, totalul arieratelor apropiindu-se de un miliard de euro.
Problema platii restantelor catre firmele private este una mai veche, discutata de multa vreme la nivelul Uniunii Europene, care a propus ca nu numai societatile sa achite penalizari pentru neplata datoriilor catre stat, ci si aceasta sa achite penalizari pentru intarzieri la plata.
citeste si Financiarul.ro
Articolul continuă după reclamă
Carburanti mai scumpi la statiile Petrom din tara...
Autostrada Bucuresti – Ploiesti, in conservare...