Dintre alimente, cartofii (7,18%), legume si conserve de legume (6,23%), ouale (5,85%) si fructele proaspete (5,23%) au cunoscut cele mai mari cresteri de pret in octombrie.
Preturile la energia termica au inregistrat cea mai mare crestere in categoria marfurilor nealimentare, de 10,53%, in vreme ce restul produselor s-au scumpit cu maxim 0,67%.
In ceea ce priveste tarifele la servicii, acestea au crescut pe total cu 0,77%. Cea mai mare crestere de pret in aceasta categorie a avut loc la apa, canal, salubritate, cu 1,56%, si transportul aerian, cu 0,99%.
INS mai arata ca daca excludem impactul majorarii preturilor la combustibili preturile de consum au crescut in octombrie cu 0,64% comparativ cu septembrie, iar daca excludem impactul bauturilor alcoolice si a tutunului, indicele preturilor de consum a urcat cu 0,70%. Preturile de consum au urcat in octombrie cu 0,28% daca se exclud legume, fructe, oua, combustibili si produsele ale caror preturi sunt reglementate, bauturi si tutun.
Produsele ale caror preturi sunt reglementate sunt medicamente, energie electrica, gaze naturale, energie termica, transport CFR, transport pe apa, posta si curier, abonament radio-TV, servicii de eliberare carte identitate, permis auto, pasaport, apa, canal, salubritate, transport urban in comun, chirii stabilite de administratia locala.
Europa este amenintata de "o noua faza de recesiune"... Standard&Poor's: Austria, incapabila sa sustina subsidiarele bancilor din Europa de Est. Acestea au o expunere de 44...