Antena Căutare

Previziune: Alimentele, mai scumpe cu peste 20% pana in 2020

Preturile produselor agricole vor creste, in urmatorii 10 ani, cu peste 20%, pe fondul urbanizarii excesive si al presiunii productiei de biodiesel. Totodata, pana in 2050, populatia planetei va ajunge la peste 9 miliarde de locuitori, ceea ce va duce la o cerere imensa pentru produsele alimentare.

In aceste conditii, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, a pledat pentru realizarea de investitii pe termen lung in agricultura romaneasca, mai ales ca tara noastra are avantajul unor resurse naturale semnificative.

Cresterea preturilor la produsele agroa­limentare va fi de peste 20% in urma­torii 10 ani, a estimat ieri Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cu ocazia prezentarii raportului

,,Poten­tialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat", realizat de Departamentul de Cercetare al bancii. Doar in ultimele cinci luni produsele agricole au avut in Romania o crestere de 5%, ,,dupa care a aparut acea corectie care ne-a bucurat pe toti", a mai spus Lucian Anghel.

Acesta a adaugat ca mentinerea pretului graului si al painii a ajutat la temperarea inflatiei, o alta contributie aducandu-si, in ultima perioada, cartoful si legumele. Potrivit BCR Cercetare, in perioada 2005-2010, preturile produselor alimentare au crescut cu 25%.

„In conditiile in care in 2050 se estimeaza ca la nivel global vor fi 9 miliarde de oameni, ne putem da sea­ma de cerere. Populatia a crescut de trei ori in ultima suta de ani. In plus, anual se pierd sute de mii de hectare din cauza urbanizarii si ca urmare a presiunii biodieselului", a avertizat economistul-sef al BCR. In aceste conditii, el atra­ge atentia ca agricultura poate deveni un sector cu o contributie importanta la dezvoltarea economiei romanesti.

Articolul continuă după reclamă

Pondere importanta in PIB

In opinia economistului-sef al BCR, agricultura ar putea contribui cu 0,3% la avansul PIB din acest an, estimat la 2%, nefiind exclusa insa o surpriza, respectiv un aport mult mai important, estimeaza BCR. ,,Este posibil sa avem o surpriza si contributia agriculturii sa fie mult mai mare de 0,3%", a aratat Lucian Anghel.

Desi pe un trend descendent in ultimii 20 ani, agricultura romaneasca detine inca o pondere importanta in PIB comparativ cu alte tari din CEE sau zona euro, aproximativ 7% in Romania fata de 4% in Polonia si Ungaria sau 2% in Franta, este opinia economistului-sef al BCR.

Lucian Anghel a mai adaugat ca, in aceste conditii, potentialul este insa mare, tara noastra situandu-se pe locul al 5-lea in EU 27 din punctul de vedere al suprafetei arabile. De altfel, in 2010 Romania s-a clasat in Top 10 producatori de porumb la nivel mondial, cu o productie de peste 9 milioane de tone intr-un an cu conditii meteo favorabile.

Potrivit raportului BCR, la productia de porumb Romania s-a clasat in top 10 mondial anul trecut, cu toate ca produc­tivitatea a fost la jumatate fata de media tarilor din UE. Tot mult sub media europeana a fost si productivitatea la cartofi, chiar daca Romania ocupa locul 3 ca suprafata cultivata din Europa la acest capitol. De asemenea, Romania ocu­pa primul loc in UE la suprafata culti­vata cu floarea soarelui, dar este doar pe locul 5 ca volum al productiei. Anul trecut, productia nationala de grau a fost de 5,7 milioane de tone, iar cea de porumb 9 milioane de tone.

Structura proprietatii este atomizata

Exploatatiile de subzistenta au o pondere foarte mare in Romania, iar structura proprietatii este atomizata; principalele slabiciuni ale exploatatiilor de subzistenta si semisubzistenta sunt capacitatea scazuta de investitii si orien­tarea slaba spre pietele de consum. La o productivitate similara cu cea din zona euro, Romania si-ar putea dubla produc­tia agricola si tripla exporturile, putand asigura necesarul de consum pentru aproximativ patru Romanii, se mai arata in raport.

Studiul BCR releva ca in tara noastra 53% din terenul arabil este impartit in suprafete de sub 10 hectare, in timp ce in Franta, de exemplu, majoritatea parcelelor depasesc 10 hectare.

Totodata, in Romania 45% din firmele cu profil agricol sunt in proprietatea unor per­soane de peste 65 de ani, categorie de varsta care detine in Franta sub 15% din piata de profil. In plus, in tara noastra doar 1% din fermieri primesc instruire, pe cand in Franta participa la diverse traininguri mai mult de jumatate din agricultori.

In opinia analis­tilor BNR, cresterea calitatii pregatirii in domeniul agriculturii este foarte impor­tanta pen­tru asigurarea unei dezvoltari sustena­bile a acestei ramuri economice in anii urmatori; doar 1% din numarul exploa­tatiilor agricole beneficiaza de pregatire agricola completa, in timp ce majoritatea este reprezentata de cele cu experienta practica.

Sursa: Financiarul

Transalpina, concurenta Transfagarasanului, reabilitata cu 385 mil. €... Operatorii economici de pe Litoral, amendati cu 130.000 de lei de ANPC...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x