In aceste conditii, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, a pledat pentru realizarea de investitii pe termen lung in agricultura romaneasca, mai ales ca tara noastra are avantajul unor resurse naturale semnificative.
Cresterea preturilor la produsele agroalimentare va fi de peste 20% in urmatorii 10 ani, a estimat ieri Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cu ocazia prezentarii raportului
,,Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat", realizat de Departamentul de Cercetare al bancii. Doar in ultimele cinci luni produsele agricole au avut in Romania o crestere de 5%, ,,dupa care a aparut acea corectie care ne-a bucurat pe toti", a mai spus Lucian Anghel.
Acesta a adaugat ca mentinerea pretului graului si al painii a ajutat la temperarea inflatiei, o alta contributie aducandu-si, in ultima perioada, cartoful si legumele. Potrivit BCR Cercetare, in perioada 2005-2010, preturile produselor alimentare au crescut cu 25%.
„In conditiile in care in 2050 se estimeaza ca la nivel global vor fi 9 miliarde de oameni, ne putem da seama de cerere. Populatia a crescut de trei ori in ultima suta de ani. In plus, anual se pierd sute de mii de hectare din cauza urbanizarii si ca urmare a presiunii biodieselului", a avertizat economistul-sef al BCR. In aceste conditii, el atrage atentia ca agricultura poate deveni un sector cu o contributie importanta la dezvoltarea economiei romanesti.
Pondere importanta in PIB
In opinia economistului-sef al BCR, agricultura ar putea contribui cu 0,3% la avansul PIB din acest an, estimat la 2%, nefiind exclusa insa o surpriza, respectiv un aport mult mai important, estimeaza BCR. ,,Este posibil sa avem o surpriza si contributia agriculturii sa fie mult mai mare de 0,3%", a aratat Lucian Anghel.
Desi pe un trend descendent in ultimii 20 ani, agricultura romaneasca detine inca o pondere importanta in PIB comparativ cu alte tari din CEE sau zona euro, aproximativ 7% in Romania fata de 4% in Polonia si Ungaria sau 2% in Franta, este opinia economistului-sef al BCR.
Lucian Anghel a mai adaugat ca, in aceste conditii, potentialul este insa mare, tara noastra situandu-se pe locul al 5-lea in EU 27 din punctul de vedere al suprafetei arabile. De altfel, in 2010 Romania s-a clasat in Top 10 producatori de porumb la nivel mondial, cu o productie de peste 9 milioane de tone intr-un an cu conditii meteo favorabile.
Potrivit raportului BCR, la productia de porumb Romania s-a clasat in top 10 mondial anul trecut, cu toate ca productivitatea a fost la jumatate fata de media tarilor din UE. Tot mult sub media europeana a fost si productivitatea la cartofi, chiar daca Romania ocupa locul 3 ca suprafata cultivata din Europa la acest capitol. De asemenea, Romania ocupa primul loc in UE la suprafata cultivata cu floarea soarelui, dar este doar pe locul 5 ca volum al productiei. Anul trecut, productia nationala de grau a fost de 5,7 milioane de tone, iar cea de porumb 9 milioane de tone.
Structura proprietatii este atomizata
Exploatatiile de subzistenta au o pondere foarte mare in Romania, iar structura proprietatii este atomizata; principalele slabiciuni ale exploatatiilor de subzistenta si semisubzistenta sunt capacitatea scazuta de investitii si orientarea slaba spre pietele de consum. La o productivitate similara cu cea din zona euro, Romania si-ar putea dubla productia agricola si tripla exporturile, putand asigura necesarul de consum pentru aproximativ patru Romanii, se mai arata in raport.
Studiul BCR releva ca in tara noastra 53% din terenul arabil este impartit in suprafete de sub 10 hectare, in timp ce in Franta, de exemplu, majoritatea parcelelor depasesc 10 hectare.
Totodata, in Romania 45% din firmele cu profil agricol sunt in proprietatea unor persoane de peste 65 de ani, categorie de varsta care detine in Franta sub 15% din piata de profil. In plus, in tara noastra doar 1% din fermieri primesc instruire, pe cand in Franta participa la diverse traininguri mai mult de jumatate din agricultori.
In opinia analistilor BNR, cresterea calitatii pregatirii in domeniul agriculturii este foarte importanta pentru asigurarea unei dezvoltari sustenabile a acestei ramuri economice in anii urmatori; doar 1% din numarul exploatatiilor agricole beneficiaza de pregatire agricola completa, in timp ce majoritatea este reprezentata de cele cu experienta practica.
Sursa: Financiarul
Transalpina, concurenta Transfagarasanului, reabilitata cu 385 mil. €... Operatorii economici de pe Litoral, amendati cu 130.000 de lei de ANPC...