Antena Căutare

„Prima casa 2“ a vandut cu 63% mai putin in 2010

Programul guvernamental de „asistenta” in cumpararea unei locuinte ar putea esua din cauza reducerii veniturilor beneficiarilor Si clientii din afara sistemului de finantare cu garantii de stat risca sa piarda avansurile platite pentru imobilele precontractate.

Diminuarea veniturilor unei importante parti din populatia tarii strica nu doar planurile dezvoltatorilor imobiliari, ci si programele sociale guvernamentale, cum este si „Prima casa 2".

In pofida perfectionarii si eficientizarii mersului birocratic al programului, oferta imobiliara ce poate fi accesata prin instrumentele de finantare puse la dispozitie de catre guvern in cadrul programului „Prima casa" este tot mai putin cautata.

Statistica oficiala privind numarul de locuinte contractate cu garantie de stat ne spune ca prin programul „Prima casa 2", in anul in curs, au fost vandute cu 63% mai putine locuinte comparativ cu anul 2009.

Astfel, daca anul trecut, cifrele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) indicau un numar de 18.000 de contracte de creditare semnate cu garantie de stat (aproximativ 9.000 de unitati locative/6 luni), in primele sase luni ale acestui an au beneficiat de acest program doar 3.200 de familii.

Totodata, desi programul a fost modificat in vederea stimularii cumpararii de locuinte noi, procentul acestora in numarul total de contracte de imprumut cu garantie de stat a scazut de la circa 30% la 10%, in timp ce ponderea locuintelor vechi a crescut de la 70% la aproximativ 90%.

In schimb, in ceea ce priveste dimensiunea locuintelor preferate, ca si in 2009, mai mult de jumatate din creditele respective au fost pentru apartamentele de doua camere, un sfert pentru trei camere si 15% pentru garsoniere.
Locuintele mari au fost alese de numai 6% dintre cumparatori, iar casele pe pamant - de doar 3% dintre beneficiari, conform FNGCIMM.
In functie de valoare, cele mai numeroase contracte s-au facut pentru apartamente cu preturi intre 45.000 si 60.000 de euro (36%), urmate de categoria locuintelor cu preturi intre 30.000 si 45.000 de euro (31%), cele peste 60.000 de euro (19%) si sub 30.000 de euro (14%).

Tot articolul, in Financiarul

Deficitul de cont curent, + 45,7% in primele cinci luni din 2010... Statul ia praful de pe toba de la companiile de stat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x