Adunarea Generala a Actionarilor Enel Distributie Banat si cea a Enel Distributie Dobrogea au aprobat acordarea de dividende totale de 32,5 milioane de euro, echivalentul a 60% din rezultatul net inregistrat in 2010.
Enel detine in Romania distributiile de energie electrica Banat, Dobrogea si Muntenia Sud. Enel detine 51% din actiunile distributiei din Dobrogea, in timp ce Electrica SA, companie de stat, are 24,9%, iar Fondul Proprietatea (FP), 24,09%. In distributia din Banat, Enel detine tot 51%, iar Electrica SA, 24,8%, in timp ce FP controleaza 24,12% din actiuni.
"Strategia noastra se bazeaza pe proiecte noi si urmeaza sa fie evaluate optiunile pe care le avem. In ceea ce priveste distributia de electricitate, finantarea se face de regula din cash flow si injectii de capital operate in baza contractelor de privatizare. In ceea ce priveste partea de productie de energie electrica, aici finantarea poate veni si din fonduri noi asigurate de catre Enel sau din operatiuni de project finance" a declarat Luca D'Agnese, noul sef al operatiunilor Enel din Romania.
Pe lista Enel de investitii in zona de productie de energie electrica se afla reactoarele de la Cernavoda 2 si 4 si centralele de la Braila si Galati, proiecte de investitii care totalizeaza 5 miliarde de euro, in care Enel ar urma sa participle alaturi de alti parteneri.
Enel va investi 800 milioane de euro in urmatorii cinci ani, in conditiile in care de la intrarea pe piata din Romania in 2005 a investit 1,8 miliarde de euro. In 2010, investitiile Enel s-au ridicat la 280 milioane de euro, din care jumatate au fost directionate catre distributia de energie electrica Muntenia Sud.
Peste 95% din sumele alocate cu titlu de investitii au mers in reteaua de distributie si doar cateva procente catre structurile de vanzari. Pentru acest an, valoarea investitiilor va fi comparabila cu cea de anul trecut.
Oficialii grupului Italian incurajeaza statul roman sa continue privatizarile in sectorul energetic pentru a atrage noi investitii.
Enel nu are deocamdata planuri de investitii in piata de gaze de la noi si nu este interesat de vanzarile anuntate de statul roman vizand pachetele de actiuni de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica, fiind interesat doar de companii unde poate obtine controlul.
In Romania, Enel are in portofoliu 2,6 milioane de client si un personal de aproximativ 4.500 de oameni.
Citeste si Antena3
Foto: antena3