Datoriile istorice ale Radet catre producatorul de caldura al Capitalei, Electrocentrale Bucuresti (Elcen), se ridica in acest moment la 811 milioane de lei, la care se adauga penalitati de 1,1 miliarde de lei. Suma este imposibil de returnat in conditiile in care cifra de afaceri a Radet, regie autonoma aflata in proprietatea Primariei Capitalei, este de 1,1 miliarde de lei, iar pierderea pe 2009 a fost ceva mai mare de 60 de milioane de lei.
„Este posibil ca o buna parte din suma sa nu mai poata fi recuperata niciodata. Vom vedea daca are sens sa recuperam penalitatile, ne vom axa pe datoria principala. Luam in calcul mai multe variante, inclusiv sa preluam active ale Radet, respectiv anumite centrale. Nu vreau sa intru in businessul Radet, de distributie a energiei termice la populatie", a declarat Mihai David, responsabil cu infiintarea companiei Hidroenergetica, societate care va ingloba Elcen. Radet detine in jur de 800 de puncte termice in Capitala si cateva CET-uri.
Penalitatile de 1,1 miliarde de lei nu pot fi sterse pentru ca Bruxelles-ul va considera ca Radet beneficiaza de ajutor de stat de la Ministerul Economiei, proprietarul Elcen.
Problema veche
Datoriile Radet au inceput sa se acumuleze inca din anii '90 si sunt rodul unor politici sociale si electorale aplicate nu numai in Bucuresti, ci in toate orasele care au avut incalzire centralizata.
Din cauza pretului ridicat de productie a caldurii, statul, prin Ministerul Administratiei si autoritatile locale, suporta subventiile la gigacalorie. In Bucuresti subventia se ridica la 600 de milioane de lei pe an, din care Primaria lui Sorin Oprescu suporta 330 de milioane de lei, iar ministerul condus de Vasile Blaga, restul de 270 de milioane de lei.
Tot articolul, in Financiarul
Predoiu, presat sa ia urma afacerii Daimler in Romania... Leul se apreciaza semnificativ in fata euro si a dolarului...