Antena Căutare

Radet: datorii istorice de aproape 2 mld. lei

Producatorul de caldura al Capitalei are de incasat de la Radet aproape doua miliarde de lei. Viitorul administrator al Elcen spera sa mai recupereze cate ceva din datoria princi­pala, de 811 milioane de lei, punand pe plan secund penalitatile, de 1,1 miliarde de lei. Acestea din urma nu pot fi sterse din considerente de ajutor de stat ilegal.

Datoriile istorice ale Radet catre produ­catorul de caldura al Capitalei, Electrocentrale Bucuresti (Elcen), se ridica in acest moment la 811 milioane de lei, la care se adauga penalitati de 1,1 miliarde de lei. Suma este imposibil de returnat in conditiile in care cifra de afaceri a Radet, regie autonoma aflata in proprietatea Primariei Capitalei, este de 1,1 miliarde de lei, iar pierderea pe 2009 a fost ceva mai mare de 60 de milioane de lei.

Este posibil ca o buna parte din suma sa nu mai poata fi recuperata nicio­data. Vom vedea daca are sens sa recuperam penalitatile, ne vom axa pe datoria principala. Luam in calcul mai multe variante, inclusiv sa preluam active ale Radet, respectiv anumite centrale. Nu vreau sa intru in businessul Radet, de distributie a energiei termice la populatie", a declarat Mihai David, responsabil cu infiintarea companiei Hidroenergetica, societate care va ingloba Elcen. Radet detine in jur de 800 de puncte termice in Capitala si cateva CET-uri.

Penalitatile de 1,1 miliarde de lei nu pot fi sterse pentru ca Bruxelles-ul va considera ca Radet beneficiaza de ajutor de stat de la Ministerul Economiei, proprietarul Elcen.


Problema veche

Datoriile Radet au inceput sa se acumuleze inca din anii '90 si sunt rodul unor politici socia­le si electorale aplicate nu numai in Bucu­resti, ci in toate orasele care au avut incalzire centra­li­zata.

Din cauza pretului ridicat de productie a caldurii, statul, prin Ministerul Adminis­tratiei si autoritatile locale, suporta subventiile la gigacalorie. In Bucuresti subventia se ridica la 600 de milioane de lei pe an, din care Pri­ma­ria lui Sorin Oprescu suporta 330 de milioane de lei, iar ministerul condus de Vasile Blaga, res­tul de 270 de milioane de lei.

Tot articolul, in Financiarul

Predoiu, presat sa ia urma afacerii Daimler in Romania... Leul se apreciaza semnificativ in fata euro si a dolarului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x