Antena Căutare

Raiffeisen: Dobanzile vor scadea accelerat in 2011

Inflatia se va mentine la un nivel ridicat, din cauza cresterii preturilor la alimente, gaze naturale si energie termica. Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara in al doilea trimestru al anului, pe fondul reducerii incertitudinilor la nivelul economiei, potrivit unui raport al Raiffeisen Bank. Totodata, leul se va aprecia fata de moneda unica, iar la finalul lui 2011 cursul va atinge un nivel de 4,2 lei/euro.


Potrivit analizei bancii austriace, pana la jumatatea anului inflatia va fluctua intr-un interval cuprins intre 6,6% si 7%, dupa care va cobori usor sub 5%.

Motivul acestei scaderi este legat de efectul pozitiv al factorilor de natura statica, si anume majorarea taxei pe valoarea adaugata in 2010.

Analistii Raiffeisen Bank considera optimista estimarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), respectiv o rata a inflatiei de 3,4% la finalul acestui an.

Raportul arata faptul ca inflatia se va mentine la un nivel ridicat, intrucat preturile la alimente vor creste pe pietele externe si, totodata, s-ar putea ca in decursul acestui an costul gazelor naturale si cel al energiei termice sa se majoreze. Astfel, pentru finalul anului 2011, analistii Raiffeisen Bank estimeaza o rata a inflatiei de 4%-4,5%. Anul trecut, Romania a ocupat primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste inflatia, nivelul acesteia fiind de trei ori mai mare decat rata medie la nivelul blocului comunitar, de 2,6%. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), cele mai mari cresteri de pret, in decembrie anul trecut fata de ultima luna din 2009, s-au inregistrat la tutun (26,34%) si la combustibili (15,38%), ponderea acestora in rata inflatiei fiind de aproape o treime. Alte majorari de pret s-au inregistrat la cartofi (45,57%), legume si conserve de legume (22,48%), ulei comestibil (21%) si fructe proaspete (18%).

Bancile scad dobanzile

Totodata, Raiffeisen Bank anticipeaza o accelerare a declinului dobanzilor la credite si depozite, pe fondul reducerii substantiale a incertitudinilor la nivelul economiei din ultimele saptamani, fapt reflectat in scaderea cotatiilor Robor pen¬tru 6 si 12 luni, precum si a randamentelor obligatiunilor guvernamentale. Potrivit raportului bancii austriece, BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara, mai degraba in trimestrul al doilea fata de al treilea. De asemenea, este po¬sibila si o scadere a nivelului rezervelor minime obligatorii ale bancilor. Astfel, Raiffeisen Bank estimeaza ca Banca Nationala va diminua dobanda-cheie pana la finalul acestui an de la 6,25% la 5,5%-5,75%.

citeste articolul complet pe Financiarul.ro

Leul s-a apreciat usor in raport cu Euro. Vezi cursul valutar!... Soarta companiilor Electra si Hidroenergetica devine incerta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x