Potrivit analizei bancii austriace, pana la jumatatea anului inflatia va fluctua intr-un interval cuprins intre 6,6% si 7%, dupa care va cobori usor sub 5%.
Motivul acestei scaderi este legat de efectul pozitiv al factorilor de natura statica, si anume majorarea taxei pe valoarea adaugata in 2010.
Analistii Raiffeisen Bank considera optimista estimarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), respectiv o rata a inflatiei de 3,4% la finalul acestui an.
Raportul arata faptul ca inflatia se va mentine la un nivel ridicat, intrucat preturile la alimente vor creste pe pietele externe si, totodata, s-ar putea ca in decursul acestui an costul gazelor naturale si cel al energiei termice sa se majoreze. Astfel, pentru finalul anului 2011, analistii Raiffeisen Bank estimeaza o rata a inflatiei de 4%-4,5%. Anul trecut, Romania a ocupat primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste inflatia, nivelul acesteia fiind de trei ori mai mare decat rata medie la nivelul blocului comunitar, de 2,6%. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), cele mai mari cresteri de pret, in decembrie anul trecut fata de ultima luna din 2009, s-au inregistrat la tutun (26,34%) si la combustibili (15,38%), ponderea acestora in rata inflatiei fiind de aproape o treime. Alte majorari de pret s-au inregistrat la cartofi (45,57%), legume si conserve de legume (22,48%), ulei comestibil (21%) si fructe proaspete (18%).
Bancile scad dobanzile
Totodata, Raiffeisen Bank anticipeaza o accelerare a declinului dobanzilor la credite si depozite, pe fondul reducerii substantiale a incertitudinilor la nivelul economiei din ultimele saptamani, fapt reflectat in scaderea cotatiilor Robor pen¬tru 6 si 12 luni, precum si a randamentelor obligatiunilor guvernamentale. Potrivit raportului bancii austriece, BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara, mai degraba in trimestrul al doilea fata de al treilea. De asemenea, este po¬sibila si o scadere a nivelului rezervelor minime obligatorii ale bancilor. Astfel, Raiffeisen Bank estimeaza ca Banca Nationala va diminua dobanda-cheie pana la finalul acestui an de la 6,25% la 5,5%-5,75%.
citeste articolul complet pe Financiarul.ro