- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Acest an a fost un an record în ceea ce priveşte livrările, cu un volum de aproape 130.000 de metri pătraţi, potrivit raportului.
”La finalul primului semestru, stocul din aceste oraşe se ridică la 872.000 mp, urmând să ajungă la 910.000 mp la finalul anului. Clujul continuă să fie cea mai dezvoltată piaţă, cu un stoc de 330.000 de metri pătraţi, fiind urmat de Timişoara (227.000 mp), Iaşi (185.000 mp) şi Braşov (130.000 mp)”, se arată în comunicat.
Mai mult, sectorul de birouri din Cluj a fost în 2019 şi pe radarul investitorilor, interesul fiind concretizat prin achiziţiile realizate de grupurile Dedeman (The Office) şi White Star (Liberty Technology Park).
”Pentru anul 2020 este preconizată livrarea unor spaţii cu o suprafaţă de cel puţin 114.000 de metri pătraţi, cele mai importante livrări anunţate fiind proiectul Record Park dezvoltat de grupul Speedwell în Cluj, cea de-a treia clădire a proiectului ISHO realizat în Timişoara de Mulberry Development, respectiv AFI Park Braşov”, se arată în comunicat.
În plus faţă de aceste proiecte realizate de dezvoltatori imobiliari, grupuri precum Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, sau Continental, cel mai mare producător de componente auto, investesc în sedii proprii în Cluj, respectiv Iaşi.
“Analizând cele mai importante clădiri de birouri a căror livrare este aşteptată în 2020, observăm că tendinţa proiectelor mixte s-a propagat rapid şi în oraşele regionale, atât ISHO Timişoara, cât şi Record Park Cluj şi AFI Park Braşov fiind parte a unor dezvoltări cu funcţiuni multiple. În acelaşi timp, grupul Iulius continuă să ridice noi clădiri de birouri în jurul mallurilor deţinute în Timişoara, Cluj şi Iaşi, monetizând sinergiile dintre cele două tipuri de investiţii”, a spus Mihaela Mihai, Consultant Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.
Activitatea de închiriere din aceste oraşe a fost susţinută în special de companiile din sectoarele IT şi BPO, cele mai mari tranzacţii din ultimul an vizând suprafeţe cuprinse între 4.000 şi 5.000 de metri pătraţi.
Ratele de neocupare continuă să fie scăzute, variind între 3% la Iaşi şi 9% în Timişoara, în proiectele moderne, cu poziţionare centrală, rata de disponibilitate fiind aproape de 0%. Chiriile au rămas stabile, pornind de la 11 – 13 euro / mp / lună în Braşov şi putând atinge pragul de 15 euro / mp / lună în Cluj şi Iaşi.
Sursa : news.ro
Euro scade şi se îndepărtează de pragul de 4,78 lei... Ministerul Lucrărilor Publice va opri plăţi de peste 146 de milioane lei pentru proiecte PNDL din 11 judeţe...