- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Maine, Institutul National de Statistica va anunta cresterea preturilor de consum pentru luna octombrie. Inflatia anuala a urcat in septembrie la 7,77%, un nou maxim al ultimilor doi ani, de la 7,58% in august, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,5% fata de luna precedenta. Un nivel mai ridicat al inflatiei a fost inregistrat in august 2008, cand preturile au raportat o crestere anuala de 8,02%.
Pentru produsele alimentare, cele mai mari scumpiri
In opinia economistului-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, rata inflatiei s-a plasat la 0,4% in octombrie fata de luna precedenta a acestui an, respectiv la 7,7%, valoare anualizata. „Cea mai ampla crestere a preturilor a avut loc pe componenta bunurilor alimentare, determinata in special de evolutia pe piata internationala. Estimam o crestere a preturilor pe acest segment similara celei din luna precedenta, cand s-a plasat la 0,8%, fara o evolutie spectaculoasa", considera Rozalia Pal. Pe componenta bunurilor nonalimentare, adauga economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, cresterea va fi mai mica, in conditiile in care nu au existat schimbari majore ale preturilor combustibililor. Preturile serviciilor vor creste pe fondul unei usoare deprecieri a leului, insa nu semnificativ.
"Pentru finalul anului, ne mentinem deocamdata prognoza pentru o rata anuala a inflatiei de 7,3%, care implica o crestere lunara medie cu 0,3% in noiembrie si decembrie. Aceasta este o previziune optimista, care presupune ca evolutia productiei locale pe segmentul bunurilor alimentare sa compenseze impactul negativ al preturilor de pe piata internationala. Nu este exclus un nivel mai inalt al inflatiei la finalul lui 2010, insa, deocamdata, estimam ca rata anuala se va plasa sub 8% in orice varianta de scenariu", estimeaza Rozalia Pal.
citeste articolul complet pe Financiarul.com