Antena Căutare

Rata anuala a inflatiei a ramas stabila: 7,8% in luna octombrie

Analistii si-au pastrat estimarile pentru finalul lui 2010, in jurul valorii de 8%. Pentru luna octombrie, analistii estimeaza ca rata anuala a inflatiei a ramas destul de stabila, dar ridicata, cu valori cuprinse in intervalul 7,7%-7,9%. Fata de septembrie, preturile au crescut cu 0,3%-0,6%, ca urmare a scumpirii produselor alimentare, a deprecierii monedei nationale si a impactului energiei termice. Pentru finalul anului, prognozele analistilor raman neschimbate, inflatia plasandu-se in jurul nivelului de 8%.


Maine, Institutul National de Statistica va anunta cresterea preturilor de consum pentru luna octombrie. In­fla­tia anuala a urcat in septembrie la 7,77%, un nou maxim al ultimilor doi ani, de la 7,58% in august, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,5% fata de luna precedenta. Un nivel mai ridicat al inflatiei a fost inregistrat in august 2008, cand preturile au raportat o crestere anuala de 8,02%.

Pentru produsele alimentare, cele mai mari scumpiri

In opinia economistului-sef al UniCre­dit Tiriac Bank, Rozalia Pal, rata inflatiei s-a plasat la 0,4% in octombrie fata de luna precedenta a acestui an, respectiv la 7,7%, valoare anualizata. „Cea mai ampla cres­tere a preturilor a avut loc pe componenta bunurilor alimen­ta­re, determinata in spe­cial de evolutia pe piata internationala. Es­ti­mam o crestere a preturilor pe acest segment similara celei din luna pre­ce­denta, cand s-a plasat la 0,8%, fara o evo­lutie spectaculoasa", considera Rozalia Pal. Pe componenta bunurilor nonali­men­tare, adauga econo­mis­tul-sef al UniCredit Tiriac Bank, cresterea va fi mai mica, in conditiile in care nu au existat schimbari majore ale preturilor combus­ti­bililor. Preturile ser­viciilor vor creste pe fondul unei usoare deprecieri a leului, insa nu semnificativ.

"Pentru finalul anului, ne mentinem deocamdata prognoza pentru o rata anuala a inflatiei de 7,3%, care implica o cres­tere lunara medie cu 0,3% in noiem­brie si decembrie. Aceasta este o pre­vi­ziune optimista, care presupune ca evolutia productiei locale pe segmentul bunurilor alimentare sa compenseze impactul negativ al preturilor de pe piata internationala. Nu este exclus un nivel mai inalt al inflatiei la finalul lui 2010, insa, deocamdata, estimam ca rata anuala se va plasa sub 8% in orice va­rianta de scenariu", estimeaza Rozalia Pal.

citeste articolul complet pe Financiarul.com

Cum pot creste salariile bugetarilor... Ierarhia celor mai mari salarii: Bancherii ocupa opt locuri in top 10...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x