Munca va continua sa fie impozitata la un nivel ridicat si pe parcursul acestui an, dupa ce presedintele Traian Basescu a precizat ca, in urma intalnirii cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), personal nu crede ca exista posibilitatea reducerii contributiilor la asigurarile sociale (CAS) in 2011.
Desi guvernul anunta de mai multe luni ca CAS va fi redus, cel putin in a doua jumatate a anului, se pare ca autoritatile se tem ca o relaxare a fiscalitatii ar putea ameninta indeplinirea tintei privind deficitul bugetar din 2011 si 2012.
,,Nu s-a discutat cu delegatia FMI, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale despre reducerea contributiilor la asigurarile sociale. Dar va pot spune o parere personala si sincera si acum nu injurati aducatorul de vesti rele. Nu cred ca este posibila anul acesta o reducere, deoarece marea problema este ce facem in 2012, cand trebuie sa venim cu deficitul la 3% ESA, respectiv 2,5% pe cash", a explicat seful statului.
Pe de alta parte, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, declara ca reducerea CAS este o masura buna si ca o decizie urmeaza sa fie adoptata peste trei luni, la urmatoarea vizita de evaluare a misiunii FMI.
Inclusiv Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, mentiona ca in cazul in care reducerea contributiilor la asigurarile sociale nu provoaca daune la buget, interesul statului este sa promoveze aceasta masura, intrucat este direct legata de competitivitate. Totodata, o diminuare a CAS ar aduce un profit mai ridicat companiilor, iar acestea ar avea mai multi bani pentru investitii.
,,Pe bugetul acesta stau foarte multe lucruri si atunci faci cat poti. Mai bine un pas mic intr-o directie buna decat deloc. Daca este sa stimulezi competitivitatea si crezi in aceasta idee, atunci este bine sa reduci CAS. Mai ales ca este si un dezavantaj competitiv, multe alte state au sisteme mai putin opresive", declara Lucian Croitoru la inceputul lunii aprilie.
O noua tinta pentru avansul PIB
Guvernul nu a redus in anii de criza niciun impozit important, insa a majorat cota TVA cu cinci puncte procentuale, desi practica economica arata ca in anii de recesiune este necesara o micsorare a poverii fiscale, pentru ca mediul privat sa fie incurajat, iar venitul national sa intre pe o panta ascendenta.
Tot articolul, in Financiarul
Blejnar si-a cumparat casa de 500.000 €, dar din conturi ii lipsesc mai putini bani... Capital Economics: Romania nu ar trebui sa adopte euro in 2015...