Antena Căutare

Retailerii vs Presedinte: TVA redusa la 5% ar da un impuls reluarii cresterii economice

In Uniunea Europeana anumite produse alimentare beneficiaza de o taxa pe valoarea adaugata intre 2,2% si 12%. Tara noastra a impus una dintre cele mai impovaratoare fiscalitati din zona comertului cu alimente.

Promisiunea presedintelui Traian Ba­sescu de a nu promulga Legea privind re­ducerea TVA la alimentele de baza de la 24% la 5% confirma statutul Romaniei de tara cu una dintre cele mai dure regi­muri fiscale din Europa. Astfel, in secto­rul co­mertului cu produse alimentare, majori­tatea tarilor Uniunii Europene prac­tica o taxa pe valoarea adaugata re­dusa, care va­riaza intre 2% si 12%.

Si daca in tari precum Franta, Grecia, Spania etc., pe langa TVA standard se practica TVA redusa la ali­mente, in alte tari, pre­cum Marea Bri­ta­nie, Irlanda si Malta, alimentele sunt scutite de plata TVA. De exemplu, potrivit Eurostat, in Franta TVA standard este de 19,6%, iar pentru anumite produse se per­cepe TVA de 5,5% si chiar 2,1%.

In Polonia, cota TVA este de 22%, insa pentru alimente aceasta este redusa la 7%. La fel si in Ger­mania, unde consumatorii platesc o taxa pe valoarea adaugata de numai 7% pentru alimentele cumparate.

In Cehia, Slovenia si Ungaria statul a impus cote reduse la alimente de 5%, 8,5% si 12%, iar in Spania si Italia cota este stabilita in jurul a 4%, res­pectiv 5%.

Articolul continuă după reclamă

In Austria, comerciantii inca­seaza TVA la alimente de 10%. Romania, in schimb, se plaseaza in prezent in topul celor mai dur fiscalizate tari din UE, fiind pe locul 2 dupa Danemarca, unde cota este de 25%, dar peste Slovacia, cu TVA de 19% la alimente.

Scaderea TVA ar impulsiona consumul

Reprezentantii companiilor de retail considera ca TVA de 5% la alimentele de baza ar fi fost o masura extraordinara de relansare a consumului. Michel Lamoot, Managing Director real,- Romania spune ca „TVA de 5% la alimente, care trebuie sa acopere nevoile de baza zilnice cum sunt painea, carnea, laptele, orezul, faina, ule­iul vegetal, ar fi bine-venit pentru clientii nostri si ar contribui din plin la revita­liza­rea consumului. Noi am fi bucurosi de aplica­rea imediata a unei astfel de ma­suri, daca ar fi bine definite aceste pro­duse astfel in­cat pe rafturile magazinelor chiar sa existe alimente de baza mai ief­tine cu 19%".

Diferentierea taxei pe valoa­rea adau­gata si mentinerea unei cote de TVA re­dusa la alimentele de baza ar avea ca efect nu numai reducerea poverii costurilor pentru populatia afectata de criza, ci va fi si o forma de descurajare a evaziunii fis­cale in zona producatorilor si a procesa­torilor din industria alimentara. Reprezen­tantul real,- crede ca pe fondul pra­busirii dra­ma­tice a consumului in ultimii doi ani, sca­derea TVA la alimen­tele de ba­za ar aju­ta la revenirea, cel putin partiala, a puterii de cumparare a ro­manilor.

Tot articolul, in Financiarul

Leul s-a depreciat in fata euro, pentru a patra sedinta consecutiv... IT: Altex - Media Galaxy, Domo si Cora, implicate de angajati in pirateria software...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 14.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x