Promisiunea presedintelui Traian Basescu de a nu promulga Legea privind reducerea TVA la alimentele de baza de la 24% la 5% confirma statutul Romaniei de tara cu una dintre cele mai dure regimuri fiscale din Europa. Astfel, in sectorul comertului cu produse alimentare, majoritatea tarilor Uniunii Europene practica o taxa pe valoarea adaugata redusa, care variaza intre 2% si 12%.
Si daca in tari precum Franta, Grecia, Spania etc., pe langa TVA standard se practica TVA redusa la alimente, in alte tari, precum Marea Britanie, Irlanda si Malta, alimentele sunt scutite de plata TVA. De exemplu, potrivit Eurostat, in Franta TVA standard este de 19,6%, iar pentru anumite produse se percepe TVA de 5,5% si chiar 2,1%.
In Polonia, cota TVA este de 22%, insa pentru alimente aceasta este redusa la 7%. La fel si in Germania, unde consumatorii platesc o taxa pe valoarea adaugata de numai 7% pentru alimentele cumparate.
In Cehia, Slovenia si Ungaria statul a impus cote reduse la alimente de 5%, 8,5% si 12%, iar in Spania si Italia cota este stabilita in jurul a 4%, respectiv 5%.
In Austria, comerciantii incaseaza TVA la alimente de 10%. Romania, in schimb, se plaseaza in prezent in topul celor mai dur fiscalizate tari din UE, fiind pe locul 2 dupa Danemarca, unde cota este de 25%, dar peste Slovacia, cu TVA de 19% la alimente.
Scaderea TVA ar impulsiona consumul
Reprezentantii companiilor de retail considera ca TVA de 5% la alimentele de baza ar fi fost o masura extraordinara de relansare a consumului. Michel Lamoot, Managing Director real,- Romania spune ca „TVA de 5% la alimente, care trebuie sa acopere nevoile de baza zilnice cum sunt painea, carnea, laptele, orezul, faina, uleiul vegetal, ar fi bine-venit pentru clientii nostri si ar contribui din plin la revitalizarea consumului. Noi am fi bucurosi de aplicarea imediata a unei astfel de masuri, daca ar fi bine definite aceste produse astfel incat pe rafturile magazinelor chiar sa existe alimente de baza mai ieftine cu 19%".
Diferentierea taxei pe valoarea adaugata si mentinerea unei cote de TVA redusa la alimentele de baza ar avea ca efect nu numai reducerea poverii costurilor pentru populatia afectata de criza, ci va fi si o forma de descurajare a evaziunii fiscale in zona producatorilor si a procesatorilor din industria alimentara. Reprezentantul real,- crede ca pe fondul prabusirii dramatice a consumului in ultimii doi ani, scaderea TVA la alimentele de baza ar ajuta la revenirea, cel putin partiala, a puterii de cumparare a romanilor.
Tot articolul, in Financiarul
Leul s-a depreciat in fata euro, pentru a patra sedinta consecutiv... IT: Altex - Media Galaxy, Domo si Cora, implicate de angajati in pirateria software...