Cea mai mare economie a lumii, SUA, si-a pierdut din avand iar recent presedintele american Barack Obama a dat vina pe problemele Japoniei cu efectele cutremurului si cele ale Uniunii Europene cu criza datoriilor suverane pentru incetinirea ritmului de crestere.
Mai mult, saptamana trecuta am primit tot soiul de vesti proaste. In mod ironic, cel mai mare potential pe termen scurt il are Japonia, pe masura ce isi revine din efectele cutremurului din martie si al tsunamiului care a survenit dupa aceea.
Lena Komileva, strateg la Brown Brothers Harriman in Londra, spune ca SUA nu vor opri programul de cumparare a 600 de miliarde de dolari in obligatiuni, deoarece economia nu a creat destule locuri de munca. De asemenea, s-au intensificat discutiile despre un alt posibil program de acest gen.
"Ma astept ca zgomotul sa devina din ce in ce mai puternic pe masura ce vara progreseaza", spune Komileva.
Totul incetineste, problemele se acumuleaza
China isi va raporta datele privind exporturile vineri, insa economistii se asteapta ca acestea sa creasca cu 21% fata de anul trecut, un numar solid, insa mult mai mic decat ritmul de 29,9% din aprilie.
Si Taiwanul va prezenta cifrele miercuri, iar analistii se asetapta la declin si mai puternic al ritmului de crestere. Economistii previzioneaza o crestere a exporturilor de doar 8,7%, fata de 24,6% luna anterioara. Si SUA si Germania isi vor prezenta datele in aceasta saptamana, insa acestea vor acoperi luna aprilie, nu mai, asa ca nu sunt un ghid foarte bun pentru lunile ce vor urma.
Si in economia romaneasca se intrevad aceste semne: comenzile noi in industrie au scazut in aprilie fata de martie, in timp ce cifra de afaceri din industria a scazut cu 11,3% fata de luna anterioara. Productia industriala a inregistrat si ea doua luni consecutive de scadere, 0,8% in martie fata de februarie si 0,2% in februarie fata de ianuarie, ceea ce inseamna ca exporturile - motorul economiei romanesti - nu vor fi suficient de puternice pentru a ne scoate din criza.
Europa se lupta cu noi focare ale crizei economice. Portugalia a luat 78 de miliarde de euro de la UE si FMI, Grecia are nevoie de o a doua salvare iar "criza castravetelui" a determinat investitorii sa se teama ca Spania nu isi va indeplini tinta de deficit pe acest an. Moody's a avertizat azi ca mai multe regiuni ale tarii au deficite peste cele impuse de Madrid, inclusic Catalonia - care are un deficit de 2,66% fata de cei 1,3% tintiti.
Creditele vor ramane ieftine, dar nu ni le vom permite
Pentru bancile centrale, scaderea ritmului de recuperare a economiei mondiale inseamna o temperare a vocilor care cer majorarea ratelor pentru dobanzile de referinta. Preturile la marfuri au scazut pe bursele mondiale asa ca scaderea se va vedea in curand si in buzunarele consumatorilor in urmatoarele 2-3 luni, mai ales la alimente si benzina.
Tot China castiga
Economiile emergente, precum China, India, Rusia si Brazilia au temperat inflatia dar, paradoxal, asta inseamna ca nu vor fi motorul cresterii economice globale. Mai mult, vor avea ritmuri de crestere mai mici decat cele de anul trecut, ceea ce inseamna ca si consumul, si deci si vanzarile la nivel mondial, vor creste mai putin decat se astepta.
Barclays Capital a spus ca recent s-a conturat un val de "panica a cresterii". Iar de pe urma sa vor castiga tot economiile in curs de dezvoltare, si nu cele occidentale.
Sursa: Jurnalul National
Deutsche Telekom plateste 400 milioane de euro pentru 10% din actiunile OTE... Bancile americane ar putea avea nevoie de zeci de miliarde de dolari...