Antena Căutare

Reuters: Rigoarea excesiva a FMI poate fi dezastruoasa in Romania

Analistii economici ai agentiei Reuters sunt de parere ca abordarea dura a FMI poate fi dezastruoasa pentru Romania, "rigoarea excesiva" promovata de Fond crescand riscul unor daune pe termen lung. Specialistii dau exemplul taierii salariilor bugetarilor cu 25%, comentand ca aceasta masura "a fost mai mare decat oriunde in alta parte".

Guvernul Boc a demisionat iar "fortele anti-reforma au prins curaj", astfel incat raul provocat de rigoarea excesiva a FMI ar putea fi de lunga durata, apreciaza analistii Reuters, subliniind ca, in tratamentul aplicat Romaniei, FMI a revenit la reputatia sa de "vampir", prin desfiintarea a 100.000 de locuri de munca, reducerea salariilor si majorarea TVA, care au afectat direct populatia saraca.

De asemenea, economistii atrag atentia ca astfel de masuri ar putea sa aiba, chiar, un efect contrar, intarirea fortelor politice anti-reforma putand indeparta Romania de strategiile pe care le incurajeaza Fondul.

Si afirma ca, in momentul de fata, tara noastra nu are nevoie de masuri extreme: deficitul de cont curent a atins 14,5% din PIB in 2007, dar problema a fost corectata cu o depreciere de 30% a leului, in perioada 2007-2009, in timp ce cheltuielile publice, de 36% din PIB, nu sunt excesive.

Pe de alta parte, analistii Reuters sunt de parere ca austeritatea fiscala nu reuseste sa rezolve problema coruptiei endemice si alte probleme structurale, care contribuie la mentinerea PIB-ului Romaniei pe cap de locuitor pe penultimul loc in UE.

Iar in concluzie specialistii apreciaza ca FMI opereaza cu standarde duble, spunand ca natiuni mai bogate decat Romania, precum Irlanda si Portugalia, au beneficiat de termeni mai toleranti in acordurile de sprijin financiar.

Croatia creste TVA de la 23% la 25%!... BCE a diminuat riscurile din "Zona euro", de la substantiale la ridicate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x