Guvernul Boc a demisionat iar "fortele anti-reforma au prins curaj", astfel incat raul provocat de rigoarea excesiva a FMI ar putea fi de lunga durata, apreciaza analistii Reuters, subliniind ca, in tratamentul aplicat Romaniei, FMI a revenit la reputatia sa de "vampir", prin desfiintarea a 100.000 de locuri de munca, reducerea salariilor si majorarea TVA, care au afectat direct populatia saraca.
De asemenea, economistii atrag atentia ca astfel de masuri ar putea sa aiba, chiar, un efect contrar, intarirea fortelor politice anti-reforma putand indeparta Romania de strategiile pe care le incurajeaza Fondul.
Si afirma ca, in momentul de fata, tara noastra nu are nevoie de masuri extreme: deficitul de cont curent a atins 14,5% din PIB in 2007, dar problema a fost corectata cu o depreciere de 30% a leului, in perioada 2007-2009, in timp ce cheltuielile publice, de 36% din PIB, nu sunt excesive.
Pe de alta parte, analistii Reuters sunt de parere ca austeritatea fiscala nu reuseste sa rezolve problema coruptiei endemice si alte probleme structurale, care contribuie la mentinerea PIB-ului Romaniei pe cap de locuitor pe penultimul loc in UE.
Iar in concluzie specialistii apreciaza ca FMI opereaza cu standarde duble, spunand ca natiuni mai bogate decat Romania, precum Irlanda si Portugalia, au beneficiat de termeni mai toleranti in acordurile de sprijin financiar.