Antena Căutare

Romania si Tarile Baltice, singurele state care au taiat pensiile si nu au stimulat economia

Tarile din regiune nu au luat in calcul reducerea pensiilor pentru a scadea cheltuielile si, in paralel cu introducerea de noi impozite si taxe, au prevazut si masuri de stimulare a mediului de afaceri si de diminuare a impactului social. In Grecia, de exemplu, pretul medicamentelor a fost redus cu 20%, iar in Ungaria impozitul pe profit va scadea de la 19% la 10%. In Romania, masurile de sprijinire a oamenilor de afaceri sunt ca si inexistente.

Masurile de austeritate bugetara luate pentru a trece de criza economica au diferit de la tara la tara, in functie de situatia in care se afla si de contextul politic.

In general insa, facand o comparatie cu Romania, taierea pensiilor nu prea a fost luata in calcul. Masurile s-au axat pe reducerea drastica a cheltuielilor publice si pe cresterea taxelor si a impozitelor, insotite insa si de planuri de stimulare a mediului de afaceri.

Grecia este in situatia cea mai dificila, autoritatile fiind nevoite sa ia decizii dure pentru a face economii de 30 de miliarde de euro in urmatorii trei ani din cauza datoriei publice uriase, de 113% din PIB. Cu toate acestea, spre deosebire de guvernul Boc, grecii nu au taiat pensiile, ci doar au decis inghetarea lor.

Printre masurile luate sunt inghetarea salariilor din sectorul public in 2010, eliminarea celui de-al 13-lea si al 14-lea salariu pentru angajatii cu peste 3.000 de euro, pentru ceilalti fiind limitate la 1.000 de euro pe an, s-au taiat bonusurile salariatilor din sectorul public cu venituri mari, s-au redus cu 10% sumele transferate la bugetul de stat catre bugetul asigurarilor sociale.

Articolul continuă după reclamă

Pe de alta parte, guvernul a luat si masuri sociale odata cu programul de austeritate, cum ar fi reducerea cu 20% a pretului medicamentelor si subventionarea contributiei pentru asigurari sociale pentru 65.000 de persoane, in special tineri someri.
Guvernul elen a crescut TVA de la 19% la 23%, taxele indirecte au fost majorate cu 10%, iar veniturile mai mari de 100.000 de euro vor fi impozitate cu 45%. O alta cale de a aduce bani la buget este privatizarea cailor ferate, a companiilor de utilitati si a Postei.

Irlanda, Portugalia si Spania au la randul lor datorii publice foarte mari si au fost nevoite sa ia masuri dure de reducere a cheltuielilor publice pentru a nu ajunge in situatia Greciei.

In toate cele trei tari s-au inghetat pensiile, s-au redus salariile din sectorul public si s-a decis cresterea taxelor si a impozitelor. In paralel s-au redus si unele cheltuieli sociale, precum si investitiile costisitoare. Spania trebuie sa faca economii de nu mai putin de 50 de miliarde de euro in ur¬matorii trei ani, din care 15 miliarde de euro in acest an.

Tot articolul, in Financiarul

Elvetia a aprobat o finantare nerambursabila de 130 milioane euro pentru Romania... Curs valutar: Leul se mentine stabil...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x