- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
La sfarsitul lunii trecute, MECMA a transmis societatilor comerciale aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea ministerului Adresa nr. 2982/26.06.2011, prin care solicita Consiliilor de Administratie sa faca o „analiza a modului de organizare a activitatii directorilor in privinta delegarii de competente si atributiilor acestora".
Initial, in contextul in care se vorbea despre introducerea managementului privat in firmele de stat, s-a crezut ca acesta ar fi primul pas facut de autoritati in scopul schimbarii modului de conducere a firmelor de stat. Adevarul este insa altul.
Initiativa ministerului urmareste plafonarea veniturilor acestor directori la nivelul salariului unui secretar de stat. O veste rea pentru armata directorilor aliniati in spatele managerilor cu contract de mandat din firmele de stat, dar care au salarii de doua-trei ori mai mari decat acestia.
Baronii din firmele de stat
Site-ul Agentiei Nationale de Integritate, care afiseaza si declaratiile de avere ale directorilor din societatile controlate de stat, pare sa dea dreptate Executivului. Hidroelectrica, etalonul de profitabilitate al Guvernului, are nu mai putin de 16 directori cu salarii mai mari decat ale managerului. In conditiile in care anul trecut au fost plafonate salariile directorilor generali din companiile de stat la nivelul remuneratiei incasate de secretarii de stat (4.600 de lei net, lunar), castigurile conducerii executive a societatii Hidroelectrica par exorbitante. Spre exemplu, Eugeniu Tanase, director al Diviziei Economice si Comerciale din cadrul companiei, a avut un venit anual de 217.489 de lei, ceea ce indica un salariu lunar de peste 18.000 de lei, de trei ori mai mare decat al sefului sau, Constantin Trihenea, instalat anul acesta la carma firmei de stat.
Directorul economic Iosif Georgeta a ridicat de la casierie 198.722 de lei, George Lavinius Asan, director de furnizare - 179.866 de lei, Ioan Sima, director de mentenanta - 150.709 lei, Gheorghe Goran, director comercial - 150.176 de lei, Dragos Zachia-Zlatea, director general adjunct, a incasat 148.946 de lei, Dumitra Mereuta, director al Direc¬tiei sistem management integrat - 120.505 lei, iar Manuela Horvath, director strategie si cooperare internationala - 100.934 de lei.
La Transelectrica, Romgaz si Transgaz se regasesc aceleasi salarii uriase pentru o firma de stat. Daca Transgaz are 19 directori pe langa manager, la Romgaz „doar" 7 directori il ajuta pe Marcel Piteiu sa ia cele mai bune decizii. Lucian Stancu, directorul general adjunct, a incasat anul trecut din salarii 354.426 de lei, de patru ori mai mult decat seful sau, iar Kramer Alpar, directorul departamentului de vanzari gaze, a inscris in declaratia de avere salarii de 203.622 de lei de la Romgaz.
Dumitru Gheorghe Rotar, director al diviziei explorare-productie, a castigat 175.170 de lei din salarii, Mircea Lupu, directorul departamentului tehnic-investitii - 169.623 de lei, Marius Veza Leonte, directorul departamentului economic - 185.195 de lei, iar Francisc Toth, director general adjunct - 178.079 de lei. Si la Transelectrica se castiga binisor pe pozitia de director: Octavian Lohan, director general adjunct, si-a inscris in declaratia de avere suma de 238.141 de lei din salarii, iar Ciprian Diaconu si Corneliu Ene, de asemenea adjuncti, au incasat cate 181.603, respectiv 135.228 de lei.
Electrica are 9 directori si, potrivit managerului Ioan Folescu, salariile acestora nu sar de 10.000 de lei lunar. Exemplele pot continua cu celelalte companii de stat, cel mai cunoscut caz fiind al directorului TAROM, Ruxandra Brutaru, care a preferat sa-si dea demisia din functia de director general, unde castiga 4.600 de lei lunar, pentru a deveni director general adjunct in companie, cu un salariu lunar de 15.000 de lei.
citeste articolul complet pe Sfin.ro