Profesorii au primit mai putin cu 3,2%
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu exceptia activitatii de invatamant. Cea mai mare crestere in acest sector a avut loc in administratia publica, unde castigul salarial a crescut cu 14,1% ca urmare a acordarii, in unele institutii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), a platii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare).
Totodata, castigurile au crescut cu 1,6% in sanatate si asistenta sociala ca urmare a acordarii de prime ocazionale, respectiv a platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati, precum si a platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa). In invatamant, scaderea cu 3,2% a castigului salarial mediu net fata de luna precedenta a fost cauzata de plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv de plata, in luna noembrie, a sumelor din alte fonduri ori pentru perioade anterioare. In decembrie 2010, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de noiembrie in toate activitatile din sectorul economic, la sfarsit de an angajatii primind prime de vacanta si prime platite cu ocazia Sarbatorilor de iarna ori ajutoare banesti, sume din alte fonduri (inclusiv tichete cadou), dar si plati din realizarile de productie ori din incasari mai mari (functie de contracte).
Fata de luna iunie 2010 (luna ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr. 118/20103 - reducerea cu 25% a salariilor), castigul salarial mediu net din luna decembrie a scazut in sectorul bugetar cu 19,1% in invatamant, 16,1% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 5,4% in administratia publica.
Salariile din piata farma, plus 29,2%
Cele mai mari cresteri ale castigului salarial, de peste 20%, s-au operat in extractia minereurilor metalifere (39,9%), fabricarea produselor farmaceutice (29,2%) si in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia carbunelui superior si inferior (20%-22%).
Cresteri intre 14% si 20% s-au operat in telecomunicatii, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea produselor textile, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea echipamentelor electrice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de editare, transporturi pe apa, industria metalurgica, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor. Castigul salarial mediu nominal brut a fost in decembrie de 2.067 lei, cu 8,8% mai mare decat in noiembrie.
sursa:Financiarul.com