Creşterile salariale ar putea duce România spre o criză! Acesta este avertismentul dur făcut de noul consilier pe probleme economice al premierului, Remus Borza. Avem prea mulţi bugetari, plătiţi mai bine decât angajaţii din privat, dar şi prea multe instituţii de stat, susţine oficialul din Guvern, la doar o zi după ce şi şeful FMI a atras atenţia că bugetul ţării este în pericol. Declaraţiile l-ar putea costa însă funcţia pe Borza.
Pensiile şi salariile care au crescut în fiecare an pun presiune imensă pe buget, susţine chiar noul consilier pe probleme economice al premierului.
„Trebuie să ieşim din acestă greşeală de a da la toată lumea după nevoi. Nevoile poporului vor fi mereu mai mari decât posibilităţile statului. Nu putem ruina statul! Deja l-am supraîndatorat, avem dezechilibre! Avem un comportament comercial de țară bananieră. Exportăm cherestea, în loc să exportăm mobilă, exportăm mineuri de cupru şi fier, în loc să exportăm echipamente şi utilaje!”, a spus Remus Borza, consilierul prim-ministrului.
Borza vine cu veşti proaste şi pentru bugetari, care se pot aştepta în perioada următoare la schimbări drastice.
„Avem 1,4 milioane de bugetari. Statul, treburile ţării pot fi gestionate şi cu 800 de mii de bugetari! Un stat, cu cât este mai suplu, cu atât este mai eficient. Noi am gonflat foarte mult administraţia, am generat o hiperinflaţie instituţională. Și la Guvern mai putem reduce din ministere. Mai răruţ că este mai drăguţ!”, a spus Borza.
Şi specialiştii FMI au atras atenţia că, în ciuda creşterii economice din ultimii ani, România riscă să intre într-o nouă criză.
„Creşterea economică fiind puternică, exact atunci e momentul să creezi rezerve. Ce s-a întâmplat în România în ultimii ani a fost exact invers. Aceste creşteri puternice au depins foarte mult de o rată ridicată a consumului”, a spus și Jaewoo Lee, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România.
Analiştii spun că România mai are timp să redreseze situaţia. O mai bună colectare a taxelor şi impozitelor şi reducerea evaziunii fiscale ar fi primii paşi. Pentru toate acestea este însă nevoie de reformă în ANAF.
„Ne confruntăm cu o evaziune fiscală de dimensiuni apocaliptice. Vorbim de 16 miliarde de euro în fiecare an. Asta înseamnă că românii pierd în anual 13 autostrăzi Comarnic-Braşov sau 15 autostrăzi Piteşti-Sibiu!”, a mai spus Remus Borza.
Consilierul premierului recomandă şi înăsprirea pedepselor pentru evaziunea fiscală. Însă, există informații potrivit cărora premierul Viorica Dăncilă îl va demite luni pe Remus Borza, conform Antena 3.
Castigul salarial mediu net a urcat la 3.115 lei, in aprilie... Ministerul Dezvoltarii Regionale a pus in dezbatere publica proiectul de ordonanta de urgenta privind Codul administrati...