Antena Căutare

Sebastian Vladescu, in lupta cu evaziunea fiscala

Cat de mare este evaziunea fiscala? Institutul National de Statistica spune ca eco­nomia neobservata se ridica la aproximativ 20% din Produsul Intern Brut. Pe de alta parte, oamenii de afaceri estimeaza ca activitatile la negru se ridica la 30%-40% din PIB. Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Pu­blice a explica care sunt caile de actiune in 2010 pentru diminuarea fenomenului de evaziune fiscala.

Intrebare (I)

Raspuns (R):
Articolul continuă după reclamă
I: Dar masuri care sa stimuleze oamenii de afaceri sa nu mai faca evaziune, ci afaceri legale, veti adopta? Spre exemplu in domeniul agricol, productiei carnii evaziunea depaseste 50% din activitate.

R: Nu consideram ca acest model de sti­mulare ar putea sa reduca evaziunea, pentru ca intrebarea urmatoare ar fi „in alte domenii, noi de ce beneficiem ca sa platim taxele si impozitele". Nu in­ten­tio­nam sa stimulam plata taxelor si a im­po­zi­telor prin premierea celor care le pla­tesc. Avem „un premiu" care se cheama co­ta unica. Prin cota unica am premiat pe toa­ta lumea, dand un nivel redus de im­pozitare. Nu dorim sa dam si alte cote de impozitare reduse pentru cei care isi pla­tesc taxele si impozitele. E normal sa pla­testi, nu trebuie sa fii premiat pentru asta.

I: Si atunci, cum se va imbunatati gradul de colectare?
R: V-am spus, luam masuri pe partea de evitare a evaziunii fiscale si vi le-am spus mai inainte.

I: Dar in alte state europene, gradul de conformare voluntara la plata impozitelor depaseste 90%. La noi este de numai 70%-80%. Cum veti imbunatati acest nivel?

R: Este o problema de educatie si o pro­ble­ma de impunere a fortei, a capacitatii de a demonstra mediului de afaceri ca vrem si stim sa colectam taxe si im­po­zi­te. Pana la urma, nimeni nu plateste taxe si im­pozite de placere, plateste pentru ca tre­bu­ie sa le plateasca si pentru ca stie ca oricum nu va scapa de plata lor. Stiti cum se spune - „de taxe si de moarte nu scapi". Contribuabilii romani trebuie sa fie con­vinsi ca, in momentul in care da­to­reaza o taxa pentru stat, aceasta taxa va trebui platita pentru ca nu scapa de plata ei.

Trebuie sa fac o precizare, pentru ca in­totdeauna e o capcana - prea multe con­troa­le sunt vazute ca o presiune pusa pe contribuabil, dar lipsa controalelor este vazuta ca o delasare din partea agen­ti­lor fiscali. Trebuie sa gasim zona in care platitorii, care se con­for­meaza voluntar, sa nu fie deranjati de or­ganele fiscale, iar cei care incearca sa faca eva­ziu­ne fiscala sa fie foarte de­ran­jati de or­ga­ne­le fiscale. Si aici incercam, atat prin optimizarea cadrului le­gis­la­tiv, cat si prin actiuni efective, sa im­bu­na­tatim co­lec­tarea veniturilor la Bu­ge­tul de stat.

Va dau un singur exemplu, am se­si­zat o problema solida in ceea ce priveste piata tigarilor. Deja am constituit o co­mi­sie, nu in sensul sa stea de vorba, ci un grup de actiune pentru a lua masuri im­preu­na cu Ministerul de Interne, Garda Financiara, Administratii financiare, sco­pul fiind ace­la de a stavili acest fe­no­men al van­za­rilor ilicite de tigarete.

I: Sa luam o analogie - statul are de platit datorii catre mediul privat.
R: Ele trebuie platite si acceleram cir­cui­tele din Trezorerie. In luna ianuarie a aces­tui an am platit, de exemplu, mult mai mult TVA decat in mod normal, aproa­pe du­blu fata de ianuarie 2009. Suntem ho­ta­rati ca si din punctul nostru de vedere sa ne achitam datoriile. TVA e una dintre aceste datorii. Si in acordul cu FMI avem obli­ga­tia sa reducem termenul mediu de resti­tuire la 45 de zile si ne vom incadra in acest termen. Acceleram sau reducem ne­voia de controale prin in­tro­du­cerea in zona celor care primesc TVA fara sa fie controlati a cat mai multor contribuabili si a face controale numai pe baza unor analize de risc, in asa fel incat oamenii sa-si plateasca TVA pur si simplu, si nu­mai in cazul in care au gresit sa fie penalizati.

I: In cat timp estimati ca veti ajunge cu platile la zi? ...

Cititi mai multe in Financiarul:

http://www.financiarul.com/articol_40598/sebastian-vladescu-in-lupta-cu-evaziunea-fiscala-cine-plateste-voluntar-taxele-nu-va-fi-deranjat-de-fisc.html

Andrei Gheorghe nu mai este consilierul ministrului Finantelor... Duster se lanseaza azi la Geneva! Crezi ca va avea succes?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x