Inca o incercare din partea conducerii Petrom de a primi intrebari de la investitori. La mese tocmai a fost adus felul doi - piept de pui cu orez, cam dulceag dupa gustul meu. Pe mese, apa plata si minerala. Vin, doar la cerere. Lipseste deocamdata cafeaua care poate ar mai fi risipit apatia.
Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, se ridica si merge catre investitorii de la o masa alaturata.
"Chiar nu sunteti interesati de ce facem noi la Petrom? Eu sunt interesata de ce faceti voi. Nu sunt intrebari sau e totul clar?", spune ea, adaugand "scuzati-ma ca vin asa, dar am simtit o apatie". Ce e drept, este cuvantul perfect pentru a descrie pulsul investitorilor locali in penultima zi a ofertei prin care statul vinde pe Bursa de la Bucuresti un pachet de 9,84% din Petrom, afacere din care razbate interesul investitorilor institutionali si a lipsei de apetit a celor locali, cel mai probabil dezamagiti de discountul mic, de nici 3%,oferit fata de pretul de piata al actiunilor.
Intalnirea de astazi de la hotelul JW Marriott din Bucuresti marcheaza dealtfel incheierea roadshow-ului de peste zece zile, inceput la Londra luni pe 11 iulie, in chiar prima zi a ofertei, timp in care cel mai important manager din Romania, Mariana Gheorghe, a fost alaturi de intermediarii ofertei si de reprezentanti ai statului in marile centre financiare ale Europei - Frankfurt, Viena, Geneva sau Zurich pentru a starni interesul investitorilor intr-un context imprevizibil al pietelor financiare.
"Nu avem piata de capital. Stim cu totii ca 95% din finantari se fac prin credite. De ce? Pentru ca nu exista piata de capital. Acum exista o oportunitate, daca statul s-a hotarat sa vanda aceste pachete pe Bursa, dar daca nu o sprijiniti nu aveti viitor pe piata de capital. Exista interes din partea jucatorilor mari, dar nu vor veni daca nici voi nu faceti nimic", le-a spus investitorilor Mariana Gheorghe.
Aceasta isi incepuse prezentarea afirmand ca ea crede cu tarie ca un succes la oferta Petrom va face o piata in care toti cei care sunt, atat companii, cat si investitori, sa aiba un viitor.
"Ma indoiesc ca vom avea in Romania o dezvoltCEOare ca in Polonia, dar cred ca e timpul acum ca atat oamenii de afaceri cat si jucatorii sa facem o piata. Jucatorii internationali, si am vorbit in road-show cu aproape toate numele la care puteti sa va ganditi, tin sa vina in Romania, dar cauta lichiditate. Eu nu sunt un marketer pentru aceasta tranzactie, dar cred ca este un moment critic pentru piata de capital si hai sa o facem un success", a spus Mariana Gheorghe.
Nr. 1 si nr. 2 in Petrom, directorul general si directorul financiar, au fost alaturi de intermediari in promovarea ofertei, desi nu aveau un interes direct in aceasta tranzactie, statul fiind cel care vrea sa vanda un pachet de 9,84% din actiuni. Mai mult, statul roman nu a avut un reprezentant la cel mai inalt nivel pe parcursul campaniei de promovare, fiind trimis sa raspunda intrebarilor marilor investitori institutionali doar Florin Vladan, adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).
Seful OPSPI, Victor Cazana, a fost azi la intalnirea cu investitorii locali, dar in afara de prezentarea tinuta, a fost o prezenta mult mai putin activa decat conducerea Petrom.
Cazana s-a multumit sa le reaminteasca investitorilor ca statul a promovat un program foarte ambitios de vanzare a unor pachete minoritare la cele mai importante companii de stat, mentionand ca lansarea pe Bursa a pachetelor de la Transelectrica si Transgaz este estimata sa se faca pana la sfarsitul anului, in timp ce in cazul Romgaz, termenul este anul viitor.
"Obiectivul acestui proces de privatizari este sa maximizam sumele pe care le poate incasa statul, iar in al doilea rand sa dezvoltam piata de capital. Trebuie sa luam modelul din Polonia si din alte piete de succes. Acesta este motivul pentru care suntem aici si spunem ca suntem foarte increzatori. Trebuie sa o facem, trebuie ca Bursa de la Bucuresti sa devina cea mai dezvoltata din sud-estul Europei", a declarat Cazana.
El a mai spus ca statul roman nu trebuie sa se puna intr-o pozitie defensiva, sa astepte sa se intample anumite lucruri, ci trebuie sa fie intr-o pozitie ofensiva.
"Eu spun ca acest program de privatizari va fi un succes", a mentionat Victor Cazana.
Miza prelungirii cu 5 ani in Marea Neagra a proiectului cu Exxon? "Investim multi bani, este o investitie riscanta, avem nevoie de mai mult pentru dezvoltarea comerciala"
Prezentarea sefilor Petrom s-a concentrat pe proiectele care sunt asteptate sa genereze valoare in urmatorii ani.
"Potentialul va veni din segmentul de explorare&productie, din electricitate si din imbunatatirea eficientei", a punctat Mariana Gheorghe.
Pe segmentul E&P, Petrom are proiecte pentru a stopa scaderea productiei si pentru descoperirea de noi rezerve, in conditiile in care portofoliul de titei si gaze este unul matur, iar rata de inlocuire a rezervelor este in prezent una redusa.
"Pana acum nu am avut un succes foarte mare in descoperirea de noi zacaminte cu exceptia celui din Oltenia, unde rezultatele sunt chiar incurajatoare", a spus directorul Petrom.
Petrom a reusit ieri sa obtina o prelungire cu cinci ani a dreptului de exploatare a perimetrului Neptun din Marea Neagra, proiect in care este implicat si gigantul american ExxonMobil. Pentru proiectul cu ExxonMobil din Marea Neagra, Petrom a facut un lobby puternic, planurile de investitii fiind prezentate in urma cu o luna inclusiv la Cotroceni presedintelui Traian Basescu, la intalnire gigantul petrolier american participand la nivel de vicepresedinte responsabil cu operatiunile de explorare. Ca efect al luptei de culise pentru acest proiect de investitii, ieri proiectul Petrom cu Exxon a ajuns pe agenda suplimentara a sedintei guvernului, care a aprobat prelungirea cu inca cinci ani a acordului de concesiune derulat in perimetrul Neptun din Marea Neagra.
"Ieri am reusit dupa multe luni de discutii cu Guvernul roman sa obtinem o prelungire a dreptului de exploatare. Am avut nevoie de aceasta extindere deoarece investim multi bani acolo, este o investitie riscanta, pentru ca nu putem sti care vor fi rezultatele, si avem nevoie de mai mult timp pentru o dezvoltare comerciala a acestui proiect", a mentionat Gheorghe.
Un driver puternic pentru rezultatele Petrom este asteptata sa fie si liberalizarea pretului la gaze, analistii de la Renaissance Capital, liderul consortiului care intermediaza vanzarea pachetului de circa 10%, estimand ca doar din aceasta liberalizare, pretul actiunilor ar trebui sa castige 0,2 lei.
"Pana in septembrie este asteptat un calendar al liberalizarii, care sa ofere o indicatie mai clara a termenelor pe care statul le are in vedere", a spus seful Petrom, care se asteapta ca aceasta liberalizare a pretului la gaze sa aiba loc, atat ca urmare a presiunilor legale, cat si a celor economice, care se pun pe autoritatile romane.
"UE a inceput déjà procedura de infringement impotriva Romaniei din aceasta cauza, iar in ceea ce priveste dimensiunea economica, acordarea subventiilor la gaze a distorsionat piata si competitia. Companiile nu au acum nici un fel de stimulent ca sa faca investitii astfel incat sa-si creasca competivitatea. De ce sa o faca, daca pot beneficia de preturi mai mici la gaze?", a precizat Mariana Gheorghe.
CFO Petrom: Trecutul este o buna indicatie pentru viitor. Inainte de criza, dadeam dividend de pana la 60% din profit
Daniel Turnheim, directorul financiar al Petrom, a avut la randul lui o prezentare, in care a subliniat ca celor mai multi investitori institutionali cu care au vorbit le-a placut faptul ca Petrom este una dintre companiile cel mai legate de evolutia pretului petrolului, in conditiile in care estimarile sunt ca preturile vor ramane in continuare la un nivel ridicat.
"Compania e un generator de bani pe care-i investim in modernizarea rafinariilor, in proiecte pentru descoperirea de noi zagaminte etc. Am investit in medie un milliard de euro pe an in ultimii sase ani, iar in 2010 ne-am finantat singuri si am mai ramas si cu un cash flow liber de circa 100 milioane de euro. Daca lucrurile raman asa cum au fost pana acum, 2011 va depasi 2010", a spus Turnheim.
El a adaugat ca in pofida investitilor mari, indicatorul "gearing ratio", care arata proportia finantarii prin datorie, este de doar 12%, ceea ce arata ca pentru fiecare 100 milioane de euro pe care-I detine compania sub forma de capital, are datorii de 12 milioane de euro.
Turnheim a vorbit si despre perspectivele pentru dividendele pe care le-ar putea acorda Petrom in viitor, spunand investitorilor sa se uite la anii 2005-2007.
"De la privatizarea companiei, in 2005-2007, 40-60% din profit a fost distribuit sub forma de dividend. In anii de criza 2008-2009, Petrom nu a mai distribuit dividende, dar in acelasi timp si-a pastrat ritmul investitiilor. Ne-am convins actionarii sa nu dam dividende, dar sa mearga mai departe cu proiectele pe care le avem. Din pacate nu am publicat si o politica oficiala privind acordarea de dividende astfel ca nu pot oferi date mai concrete, dar trecutul este o buna indicatie a dividendelor care ar putea fi distribuite in viitor", a mentionat directorul financiar al Petrom.
Aceasta a spus totodata, raspunzand unei intrebari din partea investitorilor, ca nu poate oferi deocamdata estimari clare in privinta banilor care vor fi obtinuti dupa pornirea centralei electrice de la Brazi, deoarece aceasta nu a fost pornita inca si strategia de vanzari este inca in lucru, dar poate spune ca pentru fiecare investitie pe care o face Petrom este un asteptat un randament de doua cifre. Petrom a investit 500 milioane de euro in centrala de energie electrica si estimeaza ca va ajunge sa aiba 8-10% din piata de electricitate. Un efect mai puternic al acestei centrale asupra rezultatelor este asteptat sa se vada incepand din 2013.
Un investitor a intrebat si de ce OMV, actionarul majoritar al Petrom, nu este interesat sa subscrie in cadrul ofertei, daca "este atat de buna compania?".
Turnheim a raspuns, mentionand totodata ca aceasta este opinia lui personala, ca sunt practic trei motive. Primul dintre ele ar fi ca OMV detine déjà 51% din actiuni are controlul complet asupra managementului, avand si cinci locuri in consiliul de administratie, iar o tranzactie nu ar schimba cu nimic controlul asupra companiei. Al doilea motiv ar fi ca inainte ca statul roman sa faca publica aceasta tranzactie, OMV a fost implicata in achizitii mari in Turcia si Tunisia, iar in al treilea rand, prin cresterea free-float-ului actiunilor Petrom la 16%, ar avea de castigat si grupul austriac, deoarece daca actiunea devine "tranzactionabila", ar putea duce la cresterea valorii acesteia.
Oferta Petrom se va incheia maine, iar statul roman spera sa stranga intre 484-610 milioane de euro. Pretul final si alocarile de actiuni vor fi facute publice luni, iar prima zi de tranzactionare este estimate sa fie pe 28 iulie. Tranzactia este intermediata de un consortiu format din Renaissance Capital, EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.
sursa: Antena3
foto:zf.ro