"Cred ca statul roman va fi multumit daca va vinde cel putin doua treimi din oferta Petrom", a declarat Ionescu.
Tranzactia Petrom este estimata la cel putin 500 milioane de euro, ceea ce inseamna ca statul roman va trebui sa vanda actiuni in valoare peste 333 milioane de euro pentru a fi considerata un succes.
"Daca se face oferta Petrom si daca vor veni si cele de la Transelectrica si Transgaz avem sanse mari sa iesim din categoria pietelor de frontiera si sa intram in randul pietelor emergente, ceea ce va insemna ca vom acces la alti investitori straini decat cei care au intrat pana acum pe piata locala", a adaugat Valentin Ionescu.
Acesta considera ca oferta Petrom este ajutata foarte mult in prezent de decizia Fitch, care a imbunatatit ratingul Romaniei, acesta revenind in categoria "investment grade".
"Este un lucru foarte bun pentru oferta Petrom ca a venit aceasta decizie a Fitch. Sunt o serie de fonduri care nu puteau sa cumpere actiuni deoarece pur si simplu aveau trecut in prospect ca nu pot sa investeasca decat in piete care au investment grade", a spus directorul Bursei.
De altfel si specialistii de pe piata de capital cred ca imbunatatirea ratingului de tara de catre Fitch ar trebui sa sustina o evolutie pozitiva a bursei pe termen scurt, mai ales ca investitorii vor anticipa acum o miscare similara din partea agentiei Standard&Poor's.
"Decizia Fitch vine exact la momentul potrivit pentru oferta de vanzare de actiuni Petrom care se va derula peste circa o saptamana", a precizat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Oferta Petrom este programata sa inceapa saptamana viitoare, pretul in cadrul acesteia urmand sa fie stabilit chiar dupa un mecanism utilizat de Bursa de la Bucuresti pentru calcularea pretului de deschidere al sedintelor de tranzactionare. Chiar daca pretul la care se va face oferta nu va fi cunoscut de inceput de investitori, tranzactia va avea totusi un pret maxim si unul minim, in care investitorii vor trebui sa lanseze ordinele de cumparare. Pretul maxim a fost cerut de CNVM, iar pretul minim de Guvern. Oferta va avea o transa care va fi rezervata special pentru micii investitori, iar brokerii si reprezentantii investitorilor spera ca in acest caz statul va tine cont sa oferte actiunile cu un discount fata de pretul de la Bursa, pentru ca acestia sa fie incurajati sa cumpere.
"Orice mecanism este mai bun decat lansarea ofertei la un pret fix peste cel de la Bursa", a spus Ionescu.
Lansarea ofertei Petrom este foarte importanta pentru Bursa de la Bucuresti si pentru ca ar putea oferi un impuls companiilor private sa se listeze. Pana in prezent, acestea au fost foarte reticente in a veni pe Bursa si conducerea BVB spune ca este foarte greu sa le convinga sa faca acest pas in pofida campaniilor de promovare pe care le-a derulat in acest sens.
Potrivit ultimelor informatii disponibile, oferta Petrom este asteptata sa se desfasoare de la inceputul saptamanii viitoare pana pe 22 iulie. Consultantii care intermediaza listarea, respectiv Renaissance Capital, EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital, ar fi dorit o splitare a ofertei, 80% din actiuni sa fie vandute in vara catre investitorii institutionali, iar restul in toamna catre investitorii de retail, dar statul a decis sa vanda intregul pachet in aceasta luna. Toate detaliile ofertei trebuie aprobate prin hotarare de Guvern.
Sursa: Antena3
Euro, cea mai falsificata moneda din Romania. BNR a descoperit 6.000 de bancnote contrafacute in 2010... Leul continua sa se apreciaza fata de euro si de dolar. Vezi cursul BNR!...