Antena Căutare

Si grecii de la Alpha intra in cursa pentru Transelectrica

Societatea de brokeraj Alpha Finance Romania, parte a grupului elen Alpha Bank, s-a alaturat brokerilor de la Raiffeisen, BRD si consortiului BCR-KBC-Intercapital, care au cumparat un caiet de sarcini pentru a putea participa la selectia intermediarului ofertei Transelectrica (TEL).



"Sunt multe conditii restrictive, care te fac sa te gandesti daca merita sa mai participi. Daca vei fi selectat in calitate de manager al ofertei nu mai poti sa participi la o alta oferta aflata in pregatire de lansare, iar statul nu pare dispus sa ofere un discount atractiv pentru ca oferta sa se vanda. Asa ca poti sa te trezesti ca ai castigat, ai pregatit oferta, dar aceasta nu a avut succes, tu nu incasezi nimic si mai mult nu poti sa participi nici la o alta oferta. Iar la momentul asta oferta de la Transgaz pare mai interesanta decat cea de la Transelectrica", a declarat un broker.

Statul intentioneaza sa vanda pe Bursa 15% din actiunile Transelectrica, pachet care in aceste momente este evaluat pe Bursa la 46,5 milioane de euro. Dupa oferta de la Transelectrica, statul are in plan sa vanda si 15% din Transgaz, valoarea estimata ofertei in acest caz fiind de 80 milioane de euro, in conditiile in care Transgaz valoareaza pe bursa peste 530 milioane de euro, fata de 310 milioane de euro in cazul Transelectrica.

Surse din piata declarasera anterior ca oferta Transelectrica este prea mica astfel incat sa fie interesanta pentru marii jucatori si de aceea brokeri care la oferta Petrom se aliasera cu unii dintre gigantii pietei financiare ar putea merge acum doar cu grupurile mama.

Valoarea ofertei Petrom, de circa 500 milioane de euro, a atras atunci nume grele din finantele mondiale, precum Morgan Stanley, care formase un consortiu cu brokerii de la Raiffeisen, Citigroup care se aliase cu BRD sau JP Morgan care intrase in cursa impreuna cu BCR si Intercapital.

Esecul ofertei Petrom, atribuit intr-o mare parte faptului ca statul nu a dorit sa vanda actiunile cu un discount mai mare, la pretul recomandat de intermediari, constituie un motiv puternic pentru brokeri sa manifeste acum retinere fata de oferta Transelectrica, in conditiile in care nu doresc sa ramana cu costuri neacoperite.

"Este vorba despre audit, de avocati, care trebuie platiti indiferent daca oferta are succes sau nu si daca tu iti incasezi banii sau nu", a declarat un broker.

Surse din piata de capital au spus ca in selectia intermediarului ofertei Transelectrica nu s-a schimbat nimic fundamental fata de modul in care statul a selectat intermediarul pentru tranzactia Petrom si care fusese criticat puternic de unii jucatori, care au considerat ca ar fi trebuit acordata o pondere mai mare ofertei tehnice decat celei financiare. Consortiul condus de rusii de la Renaissance Capital reusise atunci sa castige mandatul deoarece a cerut cel mai redus comision, in timp ce in cazul ofertei tehnice a intrunit la limita punctajul necesar.

Oferta Transelectrica este programata sa aiba loc pana la finele acestui an, dar oficialii OPSPI, institutia din subordinea Ministerului Economiei, care se ocupa de programul de vanzari pe Bursa, spuneau recent ca realistic vorbind va fi foarte greu ca acest termen sa fie respectat.

Sursa: Antena3

Americanii se inghesuie sa faca din Romania o platforma regionala de gaze... Vezi care sunt cartierele de evitat pentru chiriasii cu buget mic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x