Antena Căutare

Sistemul public de pensii, o bomba cu ceas pentru Europa

Obligatiile sistemelor publice de pensii din 19 tari ale UE fata de contribuitorii si pensionarii actuali se ridica la 30.000 miliarde euro, de cinci ori datoria publica bruta totala, potrivit unui studiu efectuat pentru Banca Centrala Europeana, citat de Bloomberg. Situatia in momentul de fata este nesustenabila si impune masuri urgente.

Studiul a fost efectuat de un centru de cercetare din cadrul Universitatii Freiburg, pe anul 2009, si calculeaza totalul obligatiilor sub forma de pensii pe care statele ar trebui sa le plateasca tuturor persoanelor incluse in schemele publice la acea data daca sistemele ar fi fost lichidate imediat.

Astfel, sistemul public de pensii din Germania avea in 2009 obligatii totale de 7.600 miliarde euro catre populatia actuala, cele mai mari din Europa, urmata de Franta, cu 6.700 miliarde euro, potrivit raportului, citat de Bloomberg.

"Este o situatie complet nesustenabila care trebuie reversata", avertizeaza Jacob Funk Kirkegaard, asociat al Peterson Institute for International Economics din Washington.

Riscurile financiare sunt accentuate in Europa de amenintarea recesiunii si de masurile de reducere a datoriilor de stat.

Ratele de natalitate in stagnare sau in scadere si cresterea duratei medii de viata se adauga la presiunile din sistem.

Autorii raportului estimeaza ca procentajul din productia economica destinat cheltuielilor sistemelor publice de pensii va creste pana in 2060 cu 25%, la 14%.

Ridicarea varstelor de pensionare si scaderea transferurilor sunt masuri esentiale pentru orice tip de program sau acord menit sa coaguleze zona euro, potrivit mai multor analisti, inclusiv Fergal McGuinness, seful diviziei Mercer de consultanta pe pensii pentru Europa Centrala si de Est.

Europa are cea mai ridicata pondere din lume a persoanelor cu varsta de peste 60 de ani in totalul populatiei, de 22% in 2009, iar prognozele Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) indica extinderea la 35% pana in 2050.

Potrivit lui Charles Cowling, director executiv la JLT Pension Capital Strategies Londra, durata medie de viata creste in Europa cu 5 ore pe zi.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Leul scade in raport cu euro si dolarul american... Adrian Vasilescu: Calculele arata ca tinta de inflatie pe 2012 poate fi atinsa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 25 iulie 2024. Horoscopul Zilei cu Adina Moraru: O zi ideală pentru activități creative
Super Neatza, 25 iulie 2024. Horoscopul Zilei cu Adina Moraru: O zi ideală pentru activități creative Joi, 25.07.2024, 09:08
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x