Antena Căutare

SOCAR si Bayerngas, interesate de proiectul Nabucco

Compania petroliera de stat SOCAR din Azerbaidjan si compania germana Bayerngas si-au aratat interesul pentru gazoductul Nabucco, dorind sa devina actionari ai proiectului. Astfel, primele livrari prin conducta de gaze ar putea avea loc abia in 2018, relateaza Reuters.

Compania Bayerngas a anuntat la sfarsitul lui septembrie dorinta de a participa la proiectul Nabucco, iar negocierile cu cei sase actionari actuali vor avea loc in scurt timp, urmand a se stabili distribuirea actiunilor.

A doua companie interesata de proiectul Nabucco este compania de stat din Azerbaidjan, SOCAR. Compania planuieste cresterea productiei de gaze de la zacamantul din Shah Deniz la 25 de miliarde de metri cubi. Astfel, statul azer ar putea sa furnizeze suficient gaz pentru alimentarea conductei. Insa cresterea productiei se va face pana in 2017, astfel incat livrarile de gaze naturale prin conducta Nabucco vor putea fi facute din 2018.

Termenul initial estimat de actionarii Nabucco era 2017, iar noul termen a fost confirmat de catre Gerhard Roiss, directorul executiv al OMV, el declarand “sunt cele mai recente informatii pe care le am”.

Trei proiecte concureaza pentru a obtine gazul din Azerbaidjan: proiectul Nabucco, gazoductul ITGI si gazoductul TAP. Toate cele trei au ca scop ocolirea Rusiei si implicit, reducerea dependentei Europei de gazele exportate de Gazprom.

Infiintat in 2004, consortiul Nabucco este proiectul cel mai bine sustinut la nivel european pentru transportul gazului din Orientul Mijlociu si din regiunea Caspica. Conductele vor lega pietele europene la resursele bogate de gaze naturale ale celor doua regiuni.

OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania) sunt actionarii proiectului Nabucco, fiecare detinand cate 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Foto: www.payvand.com

Bucurestiul a urcat 8 locuri in topul celor mai bune orase europene pentru afaceri... Cursul a coborat sub nivelul de 4,33 lei/euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x