Antena Căutare

Statul aduna gauri financiare in ograda

Statul a preluat printre companiile sale o gaura neagra financiara cu probleme de mediu pentru a evita o catastrofa sociala la Abrud. Reteta este aceeasi ca si in cazul Companiei Nationale a Huilei (CNH), societate ajunsa pe subventii si cu datorii de aproape un miliard de euro la buget doar pentru a tine in viata economic intreaga Vale a Jiului.


Intre timp, statul s-a dat de trei ori peste cap ca Fat-Frumos si spune ca nu mai este necesara decontaminarea, deoarece procedeele tehnologice folosite permit neutralizarea apelor evacuate din iaz. Anuntul privind achizitia nu a fost facut public de Ministerul Economiei pana acum, dupa cum nu au fost prezentate nici conditiile sau obligatiile care revin acum Cuprumin, compania de stat care a preluat activitatea de exploatare a carierei de cupru de la Rosia Poieni. Insa cateva mentiuni au scapat in proiectele de buget ale companiilor din subordinea Ministerului Economiei.

"Pentru SC Oltchim SA si SC Abrud SA, care au preluat activitatea de piroliza de la SNP Petrom SA, respectiv activitatea de exploatare a minereului de cupru de la SC Energo Mineral SA, cu personalul aferent, bugetul a fost fundamentat in baza indicatorilor comparabili de personal, fara crestere de castig salarial in conditii comparabile", se arata in nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern pentru adoptarea bugetelor companiilor din portofoliul lui Adriean Videanu.

Extractia de la Rosia Poieni fusese oprita in toamna lui 2008 ca urmare a scaderii pretului la cupru pe bursele internationale din cauza crizei. "Activitatea de extractie si preparare a minereurilor cuprifere din zacamantul Rosia Poieni, cu valorificarea concentratului cupros, este realizata - in anul 2010 - de S.C. CUPRU MIN S.A. Abrud" se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei la solicitarea Jurnalului National.

BOMBA ECOLOGICA?
Luna iulie a anului trecut a gasit extractia cuprului intr-un mare scandal, cu reverberatii si in privinta mediului. Atunci, Energo Mineral a renuntat la contract. Reprezentantii companiei au anuntat atunci ca erau necesari 100.000 de lei pe zi numai pentru asigurarea celor 70 de tone de var pentru neutralizarea apelor acide din iazul de decantare de la Valea Sesii. Mai exact, din cauza metalelor grele, iazul este o "fabrica naturala de acid sulfuric".

Articolul continuă după reclamă

In schimb, Ministerul Economiei spune acum ca "la iazul de decantare Valea Sesii nu este necesara decontaminarea, deoarece, prin procesul tehnologic, se realizeaza neutralizarea apelor evacuate din iaz".


Tot articolul, in Jurnalul National

87 milioane lei pentru expropierile necesare continuarii lucrarilor la autostrada Cernavoda-Constanta... Leul, intr-o usoara depreciere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 8 noiembrie 2024. Mirela Retegan și Maya au câștigat 25.000 de lei pentru Timeea
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 8 noiembrie 2024. Mirela Retegan și Maya au câștigat 25.000 de lei pentru Timeea Vineri, 08.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x