Antena Căutare

Statul roman, incremenit in proiect: vorbeste in continuare de maximizarea veniturilor din privatizari cand in lume bursele se prabusesc

Oficialii Ministerului Economiei repeta de mai multe ori, intr-un raspuns trimis la o serie de intrebari privind planurile in continuare dupa esecul ofertei OMV Petrom (SNP), ca principalul scop in cadrul procesului de “privatizari” este maximizarea veniturilor statului roman, semn ca desi pietele de actiuni din Statele Unite pana in Asia si Europa trec prin una dintre cele mai “negre” perioade, iar Bursa de la Bucuresti este la varful topului scaderilor, reprezentantii statului inca nu par sa fie dornici sa ofere un discount mai mare investitorilor pentru a asigura succesul tranzactiilor.

In prezent se analizeaza posibilitatile pentru identificarea celor mai bune solutii pentru realizarea si inchiderea cu succes a ofertei publice secundare de vanzare a actiunilor OMV Petrom, care sa satisfaca scopul statului roman, respectiv maximizarea veniturilor din privatizare


Intrebati daca au de gand sa renegocieze anumite clauze in contractul incheiat cu consortiul de intermediari, reprezentantii OPSPI a fost ca "in derularea contractului de intermediere s-a avut si se va avea in vedere ca valorificarea pachetului de actiuni reprezentand 9,84 % din capitalul social al OMV Petrom sa raspunda principalului scop, acela de a maximiza veniturile statului roman".

Articolul continuă după reclamă

Similar, intrebati daca la urmatoarea vanzare a pachetului de actiuni Petrom intentioneaza sa schimbe strategia de vanzare, inclusiv in ceea ce priveste pretul de vanzare, oficialii OPSPI au raspuns ca urmare a recomandarilor intermediarului se va identifica cea mai buna solutie pentru valorificarea actiunilor in conditiile "maximizarii veniturilor statului".

Oferta Petrom s-a incheiat fara succes in iulie, statul si intermediarii nereusind sa gaseasca suficienti cumparatori pentru pachetul scos la vanzare. Presedintele Traian Basescu a spus la acel moment ca tranzactia s-ar fi facut daca actiunile ar fi fost vandute la pretul minim de 0,33 lei/actiune, recomandat de intermediari, dar ca Romania nu este intr-o situatia disperata astfel incat sa vanda la orice pret.

Statul roman are in plan sa mai deruleze doua oferte pana la finele acestui an, cele de la Transelectrica si Transgaz. Ministerul Economiei finalizeaza in prezent documentele necesare selectarii intermediarului autorizat pentru derularea ofertei prin care se va vinde 15% din Transelectrica. Reprezentantii statului nu au lamurit daca vor fi schimbari fata de modul in care au fost selectati intermediarii pentru oferta Petrom, rezumandu-se sa spuna ca selectarea si atribuirea contractului de intermediere se face cu respectarea principiilor liberei concurente, profesionalismului si experientei, precum si tinandu-se seama de criterii de calitate si cost ale serviciilor. Totodata, se are in vedere indeplinirea conditiilor de eligibilitate si inexistenta unor conflicte de interese.

Unii dintre cei mai respectati bancheri de investitii de pe piata locala, Doru Lionachescu de la Capital Partners si Matei Paun de la BAC Investment, spuneau, dupa incheierea ofertei Petrom, ca discountul oferit investitorilor a fost prea mic. Mai mult, acestia spuneau ca modul in care s-a facut oferta arata ca nu exista vointa de a face vanzari pe Bursa, iar esecul acestei tranzactii pune serioase semne de intrebare si in privinta viitoarelor vanzari.

Brokerii de la Bursa spun insa ca, desi contextul nu este deloc favorabil acum, va mai trece cateva luni pana se vor lansa ofertele de la Transelectrica si Transgaz, iar statul trebuie sa mearga mai departe cu vanzarile programate.

"Intotdeauna exista cumparatori pentru actiunile interesante. Intr-adevar contextul este foarte rau in aceste momente, dar ofertele nu se vor derula maine sau poimaine. Nu poti sa spui la modul general ca trebuie un anumit discount de x%, lucrurile acestea se stabilesc dupa ce se face o evaluare, o analiza a contextului", a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Pietele de actiuni au suferit scaderi drastice in ultimele zile dupa ce agentia de rating Standard&Poor's a redus, in premiera, ratingul Statelor Unite de la AAA, la AA+, cu perspectiva negativa.

Bursa de la Bucuresti s-a aflat la varful topului scaderilor, fiind momente pe parcursul zilei de azi cand aproape toate actiunile aveau pierderi de pana la 15%. Brokerii au vorbit de panica generalizata, atat in randul investitorilor mici, cat si in randul fondurilor de investitii straine.

Sursa: Antena3

SUA au blocat pariurile impotriva actiunilor de pe burse!... Aurul bate toate recordurile...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x