Inflatia anuala a urcat in septembrie la 7,77%, un nou maxim al ultimilor doi ani, de la 7,58% in august, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,56% fata de luna precedenta. Un nivel mai ridicat al inflatiei a fost inregistrat in august 2008, cand preturile au raportat o crestere anuala de 8,02%.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, scumpiri semnificative s-au inregistrat in cazul painii, legumelor, uleiului, oualor, transportului prin CFR si combustibililor. Comparativ cu luna decembrie, indicele preturilor de consum s-a situat in septembrie la 106,25. Astfel, in primele noua luni marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,87%, cele nealimentare cu 8,44%, iar tarifele serviciilor au avansat cu 5,47%.
Pe componente, preturile au crescut cu 0,82% la marfurile alimentare si cu 0,34% pentru marfurile nealimentare, iar tarifele serviciilor au avansat cu 0,62%.
In categoria marfurilor alimentare, cresteri de peste un punct procentual ale preturilor au fost inregistrate la „paine, produse de franzelarie si specialitati" (1,02%), „legume si conserve de legume" (3,67%), „ulei, slanina, grasimi" (3,95%), „branza - total" (1,24%) si „oua" (5,89%).
Scumpiri semnificative ale subcategoriilor au fost raportate la cartofi (7,42%), ulei comestibil (4,66%) si la mierea de albine (1,15%).
Pe segmentul servicii, modificari mai importante au avut loc la preturile pentru apa, canal si salubritate (1,89%), dar si pentru transportul urban (1,19%) si cel prin CFR (2,93%). In categoria marfurilor nealimentare au avut loc putine modificari de preturi semnificative, respectiv numai la carti, ziare, reviste (1,15%) si combustibili (1,39%).
UniCredit: Temperari pana la finele anului
In opinia economistului-sef al UniCredit Tiriac, Rozalia Pal, cresterea preturilor produselor alimentare a fost determinata de evolutia sezoniera a productiei agricole, care s-a plasat sub nivelul cererii pietei.
„Desi cresterea preturilor in septembrie a fost mai ampla decat in luna precedenta, ne asteptam ca inflatia sa se tempereze pana la finalul anului, cand estimam ca rata anuala va cobori la 7,3%", afirma Rozalia Pal.
Totodata, aceasta arata ca la cresterea preturilor in septembrie a contribuit si deprecierea monedei nationale comparativ cu august.
„In urmatoarele luni, nu ne asteptam la o depreciere semnificativa a leului, insa exista inca riscuri de amplificare a ratei inflatiei din cauza cresterii in continuare a preturilor volatile, adica ale produselor alimentare, si a cursului de schimb", adauga economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.
Un analist vede 10% in decembrie
Pe de alta parte, profesorul universitar dr. Constantin Ciutacu este de parere ca inflatia la finele anului va depasi 10%. „In statisticile oficiale nu veti vedea mai mult de 7,5%, insa inflatia anuala reala in decembrie 2010 va depasi 10%, in special ca urmare a scumpirilor inregistrate de produsele alimentare, cum ar fi lapte, oua, carne si mai ales produsele de panificatie, unde tona de grau a depasit 200 de dolari", explica acesta.
In opinia sa, guvernul, FMI si Comisia Europeana au tot interesul ca inflatia sa fie cat mai mica pentru a nu fi judecate din perspectiva masurilor de austeritate convenite.
„De ce nu face Europa experiente pe tari bugetare mult mai mari, cum sunt Spania, Grecia sau Irlanda? Acolo discutam de salarii lunare de 1.000 de euro si de ajutoare de somaj ce ajung tot la 1.000 de euro/luna.
In schimb, masurile de austeritate se aplica la salariile noastre lunare, de 100 de euro, care mai sunt si reduse cu 25%. Traim intr-o minciuna in materie de inflatie. Daca inflatia ar fi prea mare, atunci salariile si pensiile ar trebui ajustate, iar guvernului nu-i convine", conchide profesorul Constantin Ciutacu.
Sursa: Financiarul
Decizie CCR: Salariile bugetarilor trebuie sa creasca cu 25% de la 1 ianuarie 2011... FMI: Romania are cel mai scazut nivel de trai din UE...