- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In cadrul unui articol intitulat "Puneti-va centura de siguranta", The Economist discuta bugetul Romaniei pe 2012, obiectivele guvernului, perspectivele economice si situatia sistemului bancar.
Romanilor le-ar prinde bine niste vesti bune
"Dupa doi ani de recesiune si austeritate, romanilor le-ar prinde bine niste vesti bune. Asa ca anuntul recent ca economia a crescut cu 4,4% in trimestrul al treilea fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost primit calduros. Insa optimismul nu are sanse sa dureze, din cauza efectelor crizei din zona euro, situatiei dificile din sistemul bancar si transele datorate anul viitor FMI", scriu jurnalistii The Economist.
Guvernul roman spera ca, prin introducerea unor masuri ca inghetarea salariilor si pensiilor din sistemul public, implementarea unei cotizatii suplimentare in sanatate si privatizarea unor active ale statului, sa reduca deficitul bugetar la numai 1,9% din PIB anul viitor, de la 4,4% din PIB in 2011.
"Insa acest obiectiv depinde de niste presupuneri cam roz, inclusiv o crestere economica de circa 2% si o mai buna absorbtie a banilor de la UE", scrie The Economist.
Publicatia atrage atentia ca 16% din activele din sistem sunt controlate de banci grecesti, iar autoritatile de la Viena au impus restrictii pe creditarea bancilor austriece in Europa de Est.
Sistemul romanesc de sanatate, o durere de cap
Potrivit The Economist, o alta "durere de cap" a Romaniei este sistemul de sanatate. Pacientii vor fi nevoiti sa plateasca partial tratamentul primit, prevedere criticata dur de medici, care ameninta cu demisia in masa.
In ceea ce priveste contributiile sociale, acestea vor continua sa fie percepute pentru toate formele de venit, inclusiv pensiile si chiriile, iar cresterea TVA, adoptata la jumatatea anului trecut, va fi mentinuta.
"Birocratia si coruptia sunt inca fenomene, iar procedurile din justitie sunt indelungate si inconsistente. Unul dintre cei mai importanti judecatori din tara, Gabriela Birsan, este anchetat pentru acuzatii de luare de mita in schimbul unor verdicte favorabile", se mai arata in articol.
In aceste conditii, "a te pregati pentru vremuri tulburi pare reactia fireasca", conchide The Economist.
Sursa: Antena3
Foto: missouripersonalinjurylawyerblog.com