"O majorare a salariilor cu peste 5% ar fi posibila in acest an. Salariile trebuie aduse la nivelul dinainte de reducerea cu 25%, ceea ce nu inseamna insa ca salariatii sau cei care sunt angajati in activitatile finantate din bugetul Romaniei vor avea aceeasi putere de cumparare. Sa nu uitam ca, intre timp, a avut loc in Romania o inflatie cumulata de peste 15%-16%, in cei trei ani de zile. Deci, practic, noi spunem asa astazi: da, revenim cu salariile la nivelul dinainte de taiere, pensiile sunt inghetate, dar puterea de cumparare a acestor venituri si intr-un caz si-n altul e scazuta cu peste 15%-16%, cat este efectul cumulat al inflatiei timp de trei ani de zile", a explicat Stolojan, potrivit Agerpres.
In viziunea europarlamentarului democrat-liberal, salariile bugetarilor ar fi trebuit sa revina la nivelul de dinaninte de diminuarea cu 25% inca de la 1 ianuarie 2011, insa din cauza intarzierii aplicarii reformelor acest lucru nu a fost posibil.
"Atunci cand s-a facut reducerea cu 25%, s-a spus asa: facem aceasta reducere cu 25% absolut in toate sectoarele finantate din buget, pentru ca nu avem timp acum sa facem reforma administratiei publice, reforma invatamantului, reforma sanatatii, reforma Politiei, reforma in Armata. Sa eliminam ceea ce inseamna personal excesiv angajat pana la sfarsitul lui 2008, iar la personalul care ramane, sa revenim cu salariile la nivelul dinainte de taiere, care insemna ca la 1 ianuarie 2011 trebuia facut acest lucru. Din pacate, insa, reformele acestea in zona sectoarelor finantate din bugetul statului nu merg atat de usor, pe cat si-au imaginat unii la vremea respectiva si iata, in sectorul sanatatii, nici astazi nu este de fapt publicat proiectul legii sanatatii", a precizat Theodor Stolojan.
Oficialul a mai spus ca reducerea contributiei de asigurari sociale este posibila numai "daca se accepta o serie de masuri, de exemplu cresterea salariului minim, care ar genera resurse suplimentare pentru acoperirea scaderii veniturilor, ca urmare a reducerii cotelor de contributii de asigurari sociale si sigur, trebuie vazut in continuare cine nu plateste inca CAS in economie".
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca ar trebui gasite solutii pentru ca, in jurul datei de 1 iunie, sa fie reintregite salariile bugetarilor.
Salariile in sectorul bugetar au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a masurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la inceputul anului 2011 au fost majorate cu 15%.
Citeste si Jurnalul!
Foto: intact images
Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi: "Romania ar putea intra in recesiune"... Secretarul Trezoreriei americane: Europa nu mai prezinta riscuri "semnificative" pentru restul economiei mondi...