Antena Căutare

Traian Basescu: "Daca am avea un buget cu 3% deficit, Romania ar trebui sa imprumute 71,6 miliarde RON"

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la Aeroportul "Henri Coanda", inaintea plecarii la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European.

Iata declaratiile presedintelui:


In 2012, Romania a imprumutat 56 de miliarde RON de la bancile de pe piata interna, pentru a-si acoperi cheltuielile


- Daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate de bancile din Romania s-ar micsora, Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare - n-ar mai putea finanta nici macar cheltuielile de anul acesta.

- De aceea, noi sustinem mentinerea fluxurilor de capital ale bancilor si pentru filialele lor din zona non-euro.

- Pentru a va usura si intelegerea ultimului meu mesaj legat de nevoia de a privi cu prudenta bugetul, vreau sa stiti ca in situatia in care am avea un buget cu 3% deficit, Romania ar trebui sa imprumute 71,6 miliarde RON, adica 16,7 miliarde euro de pe piata interna, plus alte 2 miliarde euro de pe pietele externe.

- In aceasta situatie nu suntem intr-o pozitie foarte favorabila la Consiliu, sa spunem tarilor din zona euro sa mareasca fluxurile de capital catre filialele bancare din Romania.

- Formula convenita ieri cu Barroso ar trebui extinsa pentru toate statele din zona non-euro. Aceasta este pentru noi cheia Consiliului de azi.

- Riscurile vin din mai multe locuri: restructurarea datoriei Greciei. Poate sa insemne in princpiu taierea a 20-60% din datorie si asumarea ei de catre banci. As traduce - aproape pierdere pentru banci. Or, noi avem banci puternice angajate in sustinerea guvernului Greciei. Riscul e ca bancile expuse in Grecia sa-si retraga capitalul din Romania.


Mugur Isarescu a participat la sedinta coalitiei, de la Palatul Victoria... Liderii UE se intalnesc la Bruxelles pentru ultima sansa de salvare a economiei europene...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x