Rezultatele finale ale testelor vor fi publicate in luna iunie dupa ce lista bancilor testate va deveni publica in data de 18 martie.
"Testele vor fi derulate pe un scenariu de baza si un scenariu macroeconomic negativ, cu scopul de a evalua solvabilitatea bancilor implicate in acest exercitiu in cazul ipotetic al unor evenimente economice negative", informeaza un comunicat al EBA.
Testele vor cuprinde "socuri specifice fiecarei tari in parte privind sectorul imobiliar, rata dobanzilor si datoria suverana". Banca Centrala Europeana a proiectat un scenariu macroeconomic negativ care include si o deviere "semnificativa" de la cresterea economica anticipata.
Sapte din cele 91 de banci asupra carora s-au efectuat teste de stres anul trecut, nu au reusit sa indeplineasca normele cerute de BCE. Autoritatile de supraveghere a sistemului bancar din Uniunea Europeana au analizat 65% din totalul institutiilor din sistemul bancar european.
Bancile analizate reprezinta cel putin jumatate din sectorul bancar al fiecarui stat. Astfel, au fost testate 27 banci din Spania, 14 banci din Germania, 6 din Grecia, 5 din Italia, cate 4 din Franta, Olanda, Portugalia, Suedia si Marea Britanie, 3 din Danemarca, 2 din Austria, Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda si Luxemburg si cate una din Finlanda, Malta, Polonia si Slovenia.
sursa: HotNews.ro
foto: Hepta.ro