Antena Căutare

Unde se înregistrează un contract de închiriere și care sunt avantajele acestuia

Contractul de închiriere este un tip de act valabil pe baza semnăturilor în original și a datelor de identitate ale persoanelor care se identifică drept proprietarul locuinței închiriate și beneficiarul imobilului. Acesta din urmă se angajează să plătească o sumă de bani, numită chirie, pe o anumită perioadă de timp.

Unde se înregistrează un contract de închiriere și care sunt avantajele acestuia
Avantajele unui contract de închiriere

Concret, atunci când proprietarul dă în folosință altei persoane o locuință pe care o deține în acte este necesar a fi întocmit un contract de închirierea, numit și de locațiune. Din punct de vedere legislativ, acest tip de contract este stipulat în Codul Civil.

"Contractul de locaţiune se consideră încheiat îndată ce părţile au convenit asupra bunului şi preţului", se arată în lege. De exemplu, după ce ți-ai găsit garsoniera pe care o căutai vei încheia cu proprietarul acesteia, în dublu exemplar, un contract de închiriere.

Unde se înregistrează un contract de închiriere

Contractul de închiriere este valabil pe baza datelor personale și a semnăturilor în original ale proprietarului, respectiv chiriașului și nu necesită înregistrarea la notar sau semnarea în prezența vreunui organ fiscal. Potrivit legii, contractul este perfet valabil sub semnătura celor două părți.

De asemenea, valabilitatea contractului nu e și nu a fost niciodată condiționată de înregistrarea sa la Fisc. În plus, potrivit noilor reglementări, cei care încaseară venituri din chirii nu mai au obligativitatea de a înregistra contractul la ANAF, ci sunt obligați să completeze declarația unică pentru impozitarea acestor venituri.

Ce se întâmplă dacă nu ai contract de închiriere

După ce obligativitatea înregistrării contractului de închiriere la Fisc a fost anulată în favoarea declarației de venit, lipsa unui contract de închiriere, la nivel teoretic, nu reprezintă o problemă majore. Conform spuselor avocaților, însă, proprietarul imobilului este principalul perdant în lipsa unui contract

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Astfel, dacă intenționezi să te muți cu chirie, stabilește de comun acord cu proprietarul să semnați un contract de închiriere în care să fie stipulate o perioadă minimă, cu posibilitate de prelungire, dar și alte considerente de luat în calcul în situația în care tu, în calitate de chiriaș, vrei să pleci mai devreme din imobilul închiriat sau în situația în care proprietarul are nevoie de locuință în alte scopuri și îți cere să te muți. Specificați în contract o perioadă de 30 de zile, iar aceasta va reprezenta un avantaj în ceea ce privește perioada pe care fiecare o are la dispoziție să-și rezolve aceste aspecte. Treceți în contract suma lunară, reprezentând cuantumul chiriei, dar și suma achitată drept garanție, la momentul încheierii contractului.

În plus, este important de știut că celelalte cheltuieli aferente, precum întreținere, lumină, cablu, etc, se plătesc de către chiriaș, însă în numele proprietarului, iar în cazul înregistrării unor datorii, cel din urmă va fi răspunzător.

Dacă ești în căutarea unei locuințe de închiriat, apartament sau garsonieră, poți consulta oferta disponibilă de pe LaJumate.ro, una dintre cele mai mari platforme de anunțuri imobiliare din România. Zilnic, sute de imobile de închiriat sunt actualizate și poți găsi ceea ce cauți la doar un click distanță!

Ce este un credit ipotecar, cât durează aprobarea și alte întrebări... Ce trebuie știut despre dreptul de uzufruct...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x