Statul roman vinde pachetul de 9,84% din Petrom la un interval de pret cuprins intre un minim de 0,3708 lei/actiune si un maxim de 0,46 lei/actiune, valoarea totala a ofertei fiind in aceste conditii intre 484-610 milioane de euro.
Analistii straini cred ca pretul final de oferta va fi doar usor peste pretul minim.
"Pretul minim anuntat azi este in linie cu asteptarile noastre. Am spus anterior ca ma astept ca pretul final sa fie cu cel putin 15% mai jos fata de pretul maxim anuntat la inceputul ofertei. Avand in vedere pretul minim facut public azi, ma astept in continuare ca pretul final sa fie doar cu putin peste acest nivel si oricum mai aproape de pragul minim decat cel maxim", a declarat Peter Csaszar, analist in cadrul grupului KBC.
Aceasta a adaugat ca se asteapta ca minimum 80% din actiuni sa fie subscrise (pragul stabilit de stat pentru ca oferta sa fie incheiata cu succes), mentionand totodata ca este greu de estimat daca subscrierile vor depasi acest nivel.
In acelasi timp, Thomas Unger, analist pe piata de petrol si gaze in cadrul Erste Group, considera ca pretul este unul rezonabil, fiind totodata usor sub ultimul pret de ieri de la Bursa, ceea ce era de asteptat.
„ Avand in vedere ca noi avem o tinta de pret de 0,5 lei pe actiunile Petrom la 12 luni, orice este sub 0,4 lei consideram ca este foarte atractiv. Cred ca va exista cerere pentru actiuni, iar pretul final va fi usor peste pretul minim", a precizat Unger.
0,3708 lei/titlu Guvernul doreste sa vanda 9,84% din actiunile Petrom.
Bursa de Valori Bucuresti deruleaza din 11 iulie oferta publica secundara de vanzare de actiuni detinute de Ministerul Economiei la OMV Petrom. Potrivit BVB, statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile Petrom (respectiv 5.573.780.260 actiuni) la un pret maxim de 0,46 lei pe actiune. Pretul de oferta va fi determinat pentru fiecare transa - cea de retail si cea institutionala - printr-un proces de bookbuilding prezentat in prospectul de oferta.
Daca pachetul de actiuni scos la vanzare va fi cumparat integral la pretul maxim, statul va incasa circa 2,564 miliarde lei. Oferta se deruleaza pana pe 22 iulie.
OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, detine 51,01% din actiunile Petrom. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. Dupa vanzarea a 9,84% din actiunile Petrom, statul roman va ramane cu 10,79% din titluri.
Citeste si Jurnalul
Foto: Intact Images