Antena Căutare

UPDATE! G20: Grecia abandoneaza referendumul. Italia intra sub lupa FMI si UE!

Criza economica nu iarta! Italia a anuntat astazi, in cadrul reuniunii G20 de la Cannes, ca a acceptat ca FMI si UE sa monitorizeze economia tarii in ceea ce priveste privatizarile, reformele din sistemul de pensii si de pe piata muncii, informeaza Reuters, citand surse europene.

UPDATE 18.30: David Cameron: "Lumea nu poate astepta la infinit deciziile Zonei Euro"

Lumea nu poate astepta la infinit deciziile Zonei Euro pentru a-si rezolva criza datoriilor, a precizat premierul britanic, David Cameron, care a adaugat insa ca la Summitul G20 au fost inregistrate progrese in acest sens.

Dupa esecul primelor 20 de puteri mondiale de a ajunge la un acord asupra majorarii resurselor FMI pentru a putea ajuta tari precum Grecia si Italia, David Cameron a admis ca tara sa se pregateste pentru o posibila disparitie a euro.

"Fiecare zi care trece pentru criza euro (...) este o zi care va avea un efect negativ pentru restul lumii economice", a comentat el, intr-o conferinta de presa.

"Grecii trebuie sa se decida daca doresc sa ramana in Zona Euro, sa accepte planul de ajutor pentru reducerea datoriei care a fost negociat si sa-l faca functionabil pentru ei in sanul Zonei Euro", a subliniat premierul britanic.

Grecia a anuntat oficial vineri ca a renuntat la proiectul de referendum asupra planului de salvare, care a aruncat luni in incertitudine viitorul Zonei Euro si a provocat stupoarea partenerilor din sanul G20.

UPDATE 16.10:
Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat vineri ca Italia a refuzat o oferta de sprijin financiar din partea Fondului Monetar International pentru a ajuta la depasirea crizei economice, potrivit Reuters. El a adaugat ca nu intentioneaza sa demisioneze si nici nu crede ca guvernul sau va fi demis.

UPDATE 14.30: Sase parlamentari italieni ii cer demisia premierului Silvio Berlusconi intr-o scrisoare publicata de presa italiana.

Decizia Italiei a venit dupa ce Grecia a dat inapoi in privinta propunerii de a organiza un referendum, care ar fi putut cauza iesirea tarii din zona euro.

Concesia lui Berlusconi, al carui guvern se clatina puternic pe fondul crizei, este vazuta de analistii economici drept o incercare de a consolida pozitia precara a Italiei pe piata obligatiunilor, unde costurile de imprumut au urcat cu peste 6% in aceasta saptamana, ridicand indoieli ca guvernul italian va reusi sa administreze datoria foarte mare tarii, de circa 120% din PIB.

Potrivit unei clauze dintr-un comunicat al reuniunii G20, obtinut de Reuters, Italiei i se va cere sa-si aduca bugetul "aproape" de echilibru abia in 2013, ca parte a unui set de angajamente menite sa reduca dezechilibrele economice.

In acelasi timp insa, un oficial italian a negat ca Italia va fi monitorizata in mod special si a afirmat ca intreaga zona euro se va afla sub o supraveghere mai atenta.

BNP Paribas: BNR va lasa cursul la 4,5 lei – 1 euro. Vezi reactia BNR!... Castigul salarial mediu net s-a majorat. Care sunt domeniile cu cele mai semnificative cresteri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x