- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
USL atrage astfel atentia asupra privatizarilor care se pregatesc in domeniul energetic, si care se realizeaza fara nici un fel de atentie la interesul national.
Uniunea acuza Guvernul de "instrainarea actiunilor detinute la companiile de interes strategic (Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Transelectrica), cu atat mai mult cu cat vorbim de un moment foarte prost din punctul de vedere al cotatiilor de pe piata", conform comunicatului USL.
Citeste cele 8 solicitari:
1. Stoparea imediata a procesului de vanzare de actiuni la companiile din domeniul energetic, in conditiile in care in restul Europei procesul este diametral opus celui de pierdere a rolului strategic al statelor in domeniul energetic (a se vedea cazurile Ungaria, Polonia, Cehia, Austria, Franta sau Bulgaria).
2. Rezilierea contractelor cu „baietii destepti". In paralel, cerem declansarea unui anchete penale, in sensul stabilirii prejudiciului produs statului roman prin prelungirea acestor contracte.
3. Dezbatere publica a modificarilor legislative ce deriva din al treilea pachet pe energie. Pana azi, nu au a existat o dezbatere publica reala asupra acestora! Guvernul ar trebui sa publice ultimele drafturi ale legilor pe care doreste sa le modifice si sa consulte partile interesate: organizatii ale consumatorilor, industria, reprezentatii mediului academic etc. Lipsa de transparenta in adoptarea deciziilor este carcteristica tarilor sub-dezvoltate, nu celor europene. S-au publicat pe site niste versiuni la inceput. Nu se stie nimic de ultimele forme! Este necesara o noua abordare, atat cu privire la liberalizarea preturilor, cat si cu privire la fiscalitate si regimul redeventelor din domeniul resurselor naturale.
4. Autoritatea de reglementare in energie trebuie sa fie independenta, cu lege proprie de organizare, dar subordonata Parlamentului (si in nici un caz nu poate fi acceptat ca presedintele ANRE sa fie numit de Presedintele Romaniei). La conducerea ANRE ar trebui numite persoane credibile, cu experienta in domeniu. Fara legaturi cu baronii locali, fara persoane neexperimentate in domeniu, fara oameni cu probleme legale, asa cum este in prezent.
5. Este necesara definirea consumatorilor vulnerabili care nu pot plati factura la energie si care, in spiritul si litera legislatiei comunitare, pot fi ajutati de catre stat! Prin transpunerea celui de-al treilea pachet ar trebui sa se schimbe modul in care se face protectie sociala, prin trecerea de la o politica sociala prin pret impus, la o politica sociala directionata catre categoriile sarace. In prezent, in Romania, un milionar si un pensionar care are pensie 10 lei beneficieaza de acelasi ajutor. Nu e normal. Guvernul trebuie sa defineasca imediat consumatorii vulerabili si nu sa incerce sa amane acest lucru, asa cum se doreste, prin precizarea in textul legii energiei si a celei a gazelor ca acesti consumatori vor fi definti ulterior printr-o HG.
6. Managementul companiilor de stat trebuie eficientizat. USL a propus mereu solutia managementului privat, ca alternativa la privatizari - solutie care trebuie accelerata, dar realizata transparent. Am fost printre primii care au vorbit despre management profesionist din zona privata. Am primit multe critici la acel moment. Acum, la presiunea FMI-Banca Mondiala, se doreste avansarea acestui proces. Dar si aceasta idee va fi stricata, daca este necontrolata. Nu se stie care sunt sumele platite firmelor de recrutare si cine va lua decizia finala in privinta celor numiti. Firmele de recrutare? Ministrul economiei? Primul Ministru? Fara mecanism de control transparent, vom avea numiri politice, dar rebranduite de firmele de recrutare, cu niste contracte ce nu mai permit rezilierea!
7. Avem nevoie de prezentarea publica, detaliata, a intentiilor Guvernului cu privire la viitorul companiile strategice din proprietatea statului (si de o strategie privind resursele naturale). Nu este normala ruperea comunicarii si instigarea la boicot la adresa companiilor la care statul este actionar! Chiar si in cazul companiilor privatizate, in care statul detine pachete minoritare. Este nevoie de o discutie a modului in care sunt administate interesele statului de catre cei care reprezinta statul in Consiile de Administratie ale companiilor privatizate, unde statul detine actiuni. De asemenea, este nevoie de declanșarea unei dezbateri publice ample pe tema viitorului acestor companii, pentru identificarea celor mai bune soluții de acțiune.
8. Preturile la carburanti trebuie revizuite! USL a adresat o solicitare Guvernului sa gaseasca solutii pentru gestionarea problemei preturilor la carburanti. S-au indicat si cateva solutii. USL nu a primit nici un raspuns pana acum. Niciodata, in ultimii ani, Guvernul nu s-a intalnit cu reprezentatii tuturor celor 5 mari companii pentru a discuta ce se poate face si ce nu se poate face. In Belgia, Slovenia si alte tari europene s-au gasit solutii in concordanta cu legislatia europeana. In Romania nu a avut loc inca o discutie serioasa! Si, intre timp, romanii sufera din cauza preturilor tot mai mari.
Foto: Facebook.com