Antena Căutare

Veste BOMBĂ! Legea insolvenței s-ar putea modifica. „Este un ajutor de stat mascat”

Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a afirmat, miercuri seară, că în şedinţa de Guvern de joi va fi luată în discuţie o modificare legislativă privind legea insolvenţei.

Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a afirmat, miercuri seară, că în şedinţa de Guvern de joi va fi luată în discuţie o modificare legislativă privind legea insolvenţei şi care prevede ca orice creditor care s-a înscris la masa credală să poată cere falimentul acelor firme care continuă să acumuleze datorii după începerea procedurii insolvenţei sau reorganizării.

Teodorovici a catalogat situaţia actuală privind firmele aflate în insolvenţă drept „un ajutor de stat mascat, pe care statul îl permite cu bună ştiinţă”, arătând că în prezent sunt aproximativ 28.000 de firme în insolvenţă, în faliment sau în reorganizare.

Întrebat dacă în şedinţa de Guvern de joi va fi luată în discuţie o Ordonanţă care se referă va insolvenţă, Eugen Teodorovici a răspuns afirmativ.

„Aşa este intenţia, (...) Au fost modificări legislative de mulţi ani făcute, din păcate un cadru legislativ care a permis situaţii care trebuie oprite. Avem 63 de miliarde de lei în această zonă: firme în insolvenţă, în faliment sau în reorganizare. Avem cam 28.000 de firme în situaţia asta. Cam o mie şi ceva dintre ele au plan de reorganziare. Şase mii şi ceva sunt în observaţie de ani de zile. Împreună, marea lor parte, acumulează încă datorii peste acel moment de intrare în insolvenţă, peste angajamentul de asumare de plată şi de necontinuare a datoriilor faţă de bugetul de stat. Este un comportament incorect faţă de mediul de afaceri corect şi este şi un ajutor de stat mascat pe care statul îl permite cu bună ştiinţă de foarte multe ori pentru că a şi întrebat ANAF-ul: aţi avut pârghiile legale să opriţi intrarea în insolvenţă ale anumitor firme? Aţi avut pârghiile legale ca, odată intrate în insolvenţă firmele să nu mai acumuleze astfel de datorii?”, a spus ministrul Finanţelor Publice, la Digi24.

Teodorovici a arătat că Ordonanţa care va fi luată în discuţie joi vizează o parte de legislaţia neacoperită în prezent.

„Asta este intenţia noastră de mâine, să avem acel cadru în baza căruia statul, de fapt oricare creditor la masa credală, să poată să ceară falimentul atunci când lucrurile continuă în felul acesta”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Teodorovici a spus că este vorba despre un comportament care nu este corect faţă de mediul de afaceri.

El a menţionat că există o propunere ca, atunci când se doreşte intarea în insolvenţă, firmele să nu aibă datorii mai mari de 50 la sută la stat.

„Sunt firme care, cu motive obiective la bază, au intrat în insolvenţă şi atunci noi am propus în această ordonanţă chiar şi tăierea unor astfel de datorii pentru companii care fără această măsură nu pot continua. Adică sunt măsuri foarte bune pentru piaţă, de aceea avizul de la Consiliul Economic şi Social al fost unul favorabil. Şi atunci ăsta este un plafon pentru a face mai grea intrarea în insolvenţă a companiilor şi în special pentru că există o practică din partea unor companii de a intra şi a ieşi din insolvenţă, adică ele cu asta se ocupă”, a spus ministrul.

Întrebat în ce constă urgenţa adoptării unui asemenea act normativ, Teodorovici a răspuns că până la sfârşitul anului o astfel de modificare legislativă poate aduce surse de bani suplimentare.

BNR Curs valutar 12 septembrie. Cât scade azi leul, cât costa euro dolar... BNR Curs valutar 13 septembrie. Cât scad azi euro și dolarul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x