Antena Căutare

Veste importantă despre asigurarea obligatorie! Nouă metodă de calcul pentru RCA: ”Va fi analizat comportamentul fiecărui şofer în parte”

Preţul asigurărilor auto obligatorii RCA va fi calculat şi supravegheat de o entitate independentă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe baza datelor trimestriale referitoare la rata combinată a daunei pentru fiecare asigurator în parte

Preţul asigurărilor auto obligatorii RCA va fi calculat şi supravegheat de o entitate independentă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe baza datelor trimestriale referitoare la rata combinată a daunei pentru fiecare asigurator în parte, la care se va permite un procent de 35%, măsura urmând să fie inclusă în proiectul legii RCA, a declarat miercuri, pentru News.ro, vicepreşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Cristian Muntean.

Aceste măsuri au fost discutate miercuri la o întâlnire care a avut loc între reprezentanţi ai transportatorilor şi membri ai comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor.

Transportatorii au criticat în repetate rânduri firmele de asigurare pentru modul în care au crescut tarifele RCA din vara anului 2015 până în prezent şi cer desecretizarea raportului efectuat de firma de cercetare Milliman asupra pieţei RCA.

Acest raport ar arăta, consideră transportatorii, că rata combinată a daunei pe RCA este de 60-80% chiar luând în calcul tarifele RCA mai mici, din 2015.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit datelor ASF, asigurătorii au continuat să înregistreze pierderi pe segmentul asigurărilor auto obligatorii RCA în primele şase luni din acest an, în ciuda creşterii accelerate a tarifelor începând cu vara lui 2015, rata combinată a daunei ajungând la 102,3% în cel de-al doilea trimestru al anului, faţă de 101,6% în primele trei luni.

”Tarifele vor fi calculate de o entitate independentă de ASF, pe baza datelor privind rata combinată a daunei. Măsura ar urma să fie inclusă în legea RCA”, a spus Muntean.

Rata combinată a daunei va fi calculată trimestrial, pentru fiecare firmă de asigurare, de către entitatea respectivă. După stabilirea unui preţ de referinţă, vor fi luate în calcul criterii care ţin cont de comportamentul fiecărui şofer în parte, preţul putând să crească sau să scadă în funcţie de istoricul persoanei respective.

Astfel, sistemul bonus malus, aplicat parţial în prezent de către firmele de asiguări, va ţine cont de comportamentul persoanei în trafic, măsură care va contribui la responsabilizarea şoferilor, consideră specialiştii.

O altă măsură discutată la întâlnire a fost intrarea pe piaţă a unei companii de stat, Exim Asig, măsură propusă recent chiar ASF, care susţine că în acest fel s-ar asigura un echilibru pieţei RCA.

"Se impune intrarea pe piaţa RCA a unui asigurător cu capital de stat, care să reprezinte un element obiectiv şi independent în piaţa asigurărilor RCA din România (de exemplu, Exim Asig)", se arată într-un raport ASF, prezentat recent.

Scumpirea poliţelor RCA este principala nemulţumire a trasportatorilor, care au recurs la proteste pe centurile marilor oraşe şi pregătesc un protest naţional în 15 septembrie.

Piaţa RCA este în prezent zguduită de falimente şi de alte probleme înregistrate de principalii jucători de pe piaţă.

Companiile Astra şi Carpatica Asig au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins se află în diverse proceduri speciale impuse de către ASF.

În urma intrării în procedură de faliment a Carpatica Asig, măsură anunţată recent de către ASF, pe piaţa RCA rămân doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama şi Uniqa.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x