Antena Căutare

68 de ani de la debarcarea din Normandia

Aliatii occidentali sarbatoresc astazi cel mai important eveniment militar petrecut in vestul Europei, in Al Doilea Razboi Mondial. D-Day, debarcarea din Normandia, cea mai mare operatiune ambifie din istorie. Incununata de succes, actiunea va duce la eliberarea mai multor tari de sub ocupatia nazista si la infrangerea Germaniei.

6 iunie 1944. La ora 06:30 a fost declansata Operatiunea Overlord, adica debarcarea pe plajele din Normandia a unui numarul foarte mare de soldati si a unei imense cantitati de materiale. Scopul? Penetrarea Zidului Atlanticului ridicat de germani, eliberarea Frantei si a altor tari de sub ocupatie si, in final, victoria impotriva Germaniei naziste.

Debarcarea din Normandia era o necesitate strategica pentru ducerea razboiului in vest si fusese solicitata de Stalin inca din 1942 in vederea slabirii presiunii asupra Frontului de Est. Conferinta de la Teheran, din noiembrie 1943, la care au participat cei trei lideri aliati, presedintele american Franklin D. Roosevelt, premierul britanic Winston Churchill si liderul sovietic Iosif Stalin, a stabilit ca operatiunea Overlord va avea loc in prima parte a anului 1944. Comandant al Fortei Expeditionare de invazie a fost numit generalul american Dwight Eisenhower.

Flota de invazie a fost formata din opt flote nationale diferite, cu un total de 6.939 de vase, 1.213 vase militare, 4.126 vase de desant si 1.600 de vase de sprijin, inclusiv un numar de vase comerciale. Fortele terestre care au participat la debarcarile de la inceputul operatiunii au fost formate din noua divizii americane, britanice si canadiene. In zilele care au urmat li s-au adaugat noi unitati. Aceste trupe au fost devansate de diviziile aeropurtate americane si britanice si de trupele de comando, care au avut sarcina de a curata terenul si a stabili capete de pod.

Afla AICI mai multe evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 6 iunie!

Aliatii au debarcat forte terestre pe cinci plaje din Normandia, care au primit nume de cod. Englezii pe Sword si Gold, canadienii pe Juno, iar americanii pe Omaha si Utah. Luptele cele mai grele le-au dat americanii pe plaja Omaha, unde au pierdut 3.000 de oameni in prima zi si au reusit sa stabileasca doar cateva capete de pod firave. Obiectivele initiale au fost atinse abia in ziua D+3. Pe plajele Juno si Gold, canadienii si britanicii au suferit pierderi importante, dar au reusit sa atinga pana la sfarsitului zilei majoritatea obiectivelor fixate si sa inainteze spre interiorul Frantei. Cu pierderi reduse au debarcat englezii pe Sword si americanii pe Utah. Britanicii au ratat insa indeplinirea majoritatii obiectivelor, cel mai important fiind necucerirea orasului Caen, care va fi eliberat abia pe 8 august.

Debarcarea din Normandia a fost un mare succes al Aliatilor. Numai in prima zi au ajuns pe continent 155.000 de soldati si uriase cantitati de echipament.Chiar daca in prima faza germanii au opus o rezistenta indarjita, fanatica in multe locuri, s-a putut dezvolta o ofensiva care a dus la strapungerea frontului si la eliberarea Frantei. Iar rezultatul final al intregii campanii va fi capitularea Germaniei pe 8-9 mai 1945.

Foto: newspaper.li

Cum a fost tratat Lincoln dupa ce a fost asasinat. Ce contine raportul medical, descoperit dupa 147 de ani!... Limba romana ar putea deveni limba regionala in Ucraina...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x