Antena Căutare

A cincea săptămână de proteste violente în Franţa! Valul de nemulțumiri al cetățenilor face din nou multe victime

Bulevardele centrale ale Parisului au devenit din nou teren de luptă între forţele de ordine şi aşa-numitele "veste galbene".

Stare de alertă în toată Franța! A cincea săptămână de lupte agresive între ,,vestele galbene" și forțele de ordine! Forțele de ordine au intrat din nou pe terenul de luptă cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă

Bulevardele centrale ale Parisului au devenit din nou teren de luptă între forţele de ordine şi aşa-numitele "veste galbene", însă numărul protestatarilor şi violenţele s-au redus considerabil faţă de săptămânile trecute.

Autorităţile salută această evoluţie şi cheamă la încetarea protestelor şi la dialog. Chiar dacă sunt mai puţini, manifestanţii nu par însă dispuşi să cedeze.
Gazele lacrimogene au invadat din nou cel mai cunoscut bulevard al Europei, Champs Elysées, în al cincilea week-end de proteste ale "vestelor galbene". Dar, spre deosebire de săptămânile precedente, incidentele au fost, acum, izolate şi de mică amploare. Totuşi, la Paris au fost răniţi şapte oameni, iar aproape 170 manifestanţi au fost reţinuţi. 47 au rămas şi peste noapte în arest.
Una din imaginile memorabile ale zilei este prezenţa, în faţa jandarmilor, a unor femei pe jumătate dezbrăcată pentru a aminti de figura simbolică a republicii franceze, Marianne. Aici nu a fost vorba de un protest, ci de o "performanţă" artistică. Pe de altă parte, 1000 de manifestanţi au păstrat un moment de reculegere pentru victimele atacului terorist de la Strasbourg, apoi au cântat Marseilleza

Chiar dacă intensitatea protestelor a scăzut, "vestele galbene" nu sunt mulţumite de creşterea salariului minim şi de celelalte măsuri anunţate de preşedintele Emmanuel Macron. Ei susţin alte revendicări: demisia lui Macron şi legiferarea referendumurilor din iniţiativă cetăţenească, prin care să se poată opune deciziilor guvernului.

Strigăte de revoltă se aud din toate părțile,, Nu mai avem încredere ! Şi de asta vrem referendumul din iniţiativă cetăţenească. Vrem să alegem noi, iar ei să plece! Să înceteze să se îmbogăţească pe seama instituţiilor noastre. Asta nu mai vrem, nu mai vrem!"
Manifestaţii au avut loc şi în provincie, iar violenţele nu au lipsit. La Bordeaux au fost răniţi 22 de oameni, printre care şase poliţişti. Şi la Toulouse s-au consemnat 10 răniţi şi 30 de arestări.

În întreaga ţară au fost înregistraţi 66.000 de manifestanţi, de două ori mai puţini decât săptămâna trecută.

BREAKING NEWS. Pericol de RĂZBOI la câteva sute de kilometri de BUCUREȘTI! România, ÎN ALERTĂ!... Stare de alertă în Japonia! Peste 40 de victime în urma unei explozii puternice la unul dintre restaurantele de lux...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x