- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Aceste erori de gestiune au subminat si imaginea Statelor Unite in strainatate, incurajand coruptia in cele doua tari, arata comisia pentru contracte pe timp de razboi, din care fac parte atat republicani, cat si democrati, care va preda un raport pe aceasta tema, miercuri, Congresului.
"Zeci de miliarde de dolari din banii contribuabililor au fost risipiti din cauza unei lipse de planificare, cereri imprecise si fluctuante, concurenta inadaptata, criterii insuficiente de control si supraveghere", arata cei doi copresedinti ai comisiei, Christopher Shays si Michael Thibault, intr-un articol publicat duminica de Washington Post.
Cei doi oficiali evoca, de asemenea, probleme de coordonare intre numeroasele agentii guvernamentale americane, dar si comportamentul incorect sau neglijenta angajatilor federali in calitate de contractanti.
Armata americana s-a sprijint enorm pe contractanti terti, in special companii de securitate private, in ultimul deceniu.
"Statele Unite depind prea mult de contractanti", apreciaza Shays si Thibault, avertizand ca 30 de alte miliarde de dolari, chiar mai mult, ar putea fi risipite daca guvernele afgan si irakian "nu vor fi capabile sau nu vor vrea sa sustina proiectele finantate din fonduri americane dupa incheierea interventiilor noastre".
"Suntem constienti de unele carente", a comentat purtatorul de cuvant al Pentagonului, colonelul Dave Lapan. "Am lucrat mult in ultimii ani pentru a corecta aceste probleme cu care ne confruntam".
Printre exemplele citate de comisie figureaza o inchisoare de 40 de milioane de dolari in Irak, pe care Guvernul de la Bagdad "nu a vrut-o si care nu a fost terminata".
In Afganistan, Statele Unite au cheltuit 300 de milioane de dolari pentru o centrala electrica pe care Kabulul nu are mijloacele sa o faca sa functioneze.
Raportul comisiei observa ca aceste practici nu au incetat sa creasca in ultimii ani, in pofida promisiunilor presedintelui Barack Obama, in timpul campaniei sale pentru Casa Alba in 2008, de a limita recursul la contractanti. Dimpotriva, in mandatul Obama numarul contractelor atribuite fara licitatie a crescut.
Citeste si Jurnalul!
Foto: nytimes.com
Romanii, pe locul doi in topul infractorilor sub 18 ani din Marea Britanie... Doua avioane NATO s-au ciocnit in Lituania...