Antena Căutare

Bilant NATO: Afganistanul, la zece ani de la debutul luptei impotriva talibanilor

Costul total al operatiunilor internationale in Afganistan ajunge pana la 110 miliarde de dolari pe an, iar misiunea de instruire si antrenament a NATO in Afganistan ii costa pe americani si europeni aproape 1,4 miliarde de dolari pe luna, adica peste 16 miliarde de dolari pe an, se arata intr-un raport al Adunarii Parlamentare a NATO prezentat la Bucuresti de raportorul estonian Sven Mikser, la 10 ani de la declansarea conflictului, informeaza Hotnews.

"In ultimii zece ani, nu putem sa spunem ca ne-am coborat asteptarile, ci ca am devenit mult mai realisti. Nu mai vorbim in zilele noastre ca vrem sa transformam Afanistanul intr-un far luminos al democratiei in Orientul Mijlociu. Nu mai este cazul", a declarat Mikser, subliniind, de exemplu, "in urma cu 10 ani, doar 9% dintre afgani aveau acces la ingrijire medicala de baza. In prezent, acest procent a ajuns la 85%".

"In urma cu un deceniu, sub conducerea talibana, doar 1 milion de copii mergeau la scoala. Astazi 7 milioane de copii merg la scoala si un sfert dintre ei sunt fete", a continuat Mikser, recunoscand insa ca "victimile in randul civililor sunt inca in crestere cu peste 100% fata de anul trecut, chiar daca 80% dintre victimile civile vin in urma atacurilor insurgentilor", potrivit Hotnews.

Totodata, Mikser a precizat ca raportul prezentat trateaza "in special problemele de securitate, probleme ce fac parte totusi dintr-un cadru mai larg. "

"Probabil nu e bine sa spunem daca pierdem sau castigam. Fiecare an din ultimii zece au fost cruciali si suntem chiar departe de rezultatul final, acela de a avea un afganistan sigur, stabil si democratic. Cu toate acestea, in acest raport am vrut sa aratam ca ne indeplinim tintele numerice pentru a instrui si forma trupe afgane", a conchis Mikser.

Foto: Intactimages / EPA

Concluzia unui reportaj francez la Castelul Bran: Autorul romanului Dracula nu a fost in Romania... Premierul Greciei ar putea forma un guvern de uniune nationa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x