Astfel, senatorii americani au adoptat o rezolutie in care se cere eliberarea Iuliei Timosenko, avand in vedere starea de sanatate precara a acesteia, apreciind ca intreg procesul fostului prim ministru ucrainean a fost "motivat politic".
Rezolutia Senatului american recomanda Departamentului de Stat sa retraga misiunea diplomatica de la Kiev si sa suspende activitatea ambasadei pana cand fostul premier ucrainean va fi pus in libertate. In acest document se prevad si sanctiuni asupra vizei de intrare in SUA, impuse celor care sunt responsabili pentru situatia lui Tymoshenko, printre care se afla si actualul presedinte al Ucrainei, Viktor Yanukovich, dar si alti oficiali de rang inalt.
Ministerul de Externe ucrainean a respins insa aceasta rezolutie, calificand-o, intr-o declaratie oficiala, ca fiind "nerezonabila". "Prietenii echipei lui Timosenko au facut tot ce au putut sa aduca in fata opiniei publice date false si argumente nefondate despre acest caz, in incercarea de a discredita urmatoarele alegeri parlamentare din Ucraina. Aceste eforturi vin impotriva intereselor nationale", se arata in punctul de vedere al administratiei de la Kiev.
Iulia Timosenko este inchisa, din octombrie 2011, pentru abuz de putere in functia de prim-ministru. Ei i se imputa un acord din 2009, semnat cu Rusia, in ceea ce priveste gazele naturale.
Administratia de la Kiev a fost criticata aspru de catre Statele Unite, Uniunea Europeana si Rusia, in privinta regimului aspru de detentie aplicat lui Timosenko, condamnata la 7 ani de inchisoare. Iar Moscova a afirmat ca acordul semnat de Iulia Timosenko respecta legile si reglementarile in vigoare, atat din Rusia cat si din Ucraina.