Antena Căutare

Eurofobul Farage, ajutat de Trump, îndeamnă la o alianţă a susţinătorilor Brexitului dur în vederea alegerilor anticipate

Eurofobul Nigel Farage l-a provocat vineri pe premierul britanic Boris Johnson să-şi abandoneze acordul Brexitului încheiat cu Bruxellesul, pentru a forma o alianţă cu el în vederea alegerilor legislative din decembrie, în urma unei susţineri şocante a lui Donald Trump a unei uniri a taberei ”Leave”, relatează AFP.

Boris Johnson, care contează pe scrutinul anticipat de la 12 decembrie pentru a obţine o majoritate, s-a lansat în campanie prezentându-se drept cel care va pune în aplicare, în sfârşit, ieşirea din Uniunea Europeană (UE), aflată în impas la aproape trei ani şi jumătate de la referendumul din 2016.

O figură a taberei ”Leave” din 2016, Nigel Farage i-a dat replica invitându-l pe Donald Trump în emisiunea sa zilnică, la postul de radio LBC. Preşedintele american nu s-a lăsat rugat să critice acordul Brexitului al lui Johnson şi a îndemnat la o alianţă Johnson/Farage în alegeri.

Galvanizat, Farage a anunţat vineri că Partidul său al Brexitului urmează să prezinte candidaţi ”în fiecare circumscripţie electorală din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor”, dacă Boris Johnson nu se apropie de linia sa dură.

Lansându-şi campania în faţa presei, el i-a cerut premierului să revină asupra acordului negociat cu greu cu Bruxellesul, în octombrie, care ”nu este un Brexit”, în schimbul unui ”pact de neagresiune”. În acest caz, el va prezenta doar 150 de candidaţi în circumscripţii deţinute de Partidul Laburist (Labour), mandate pe care conservatorii nu au reuşit niciodată să le obţină.

”Alegeri legislative constituie o şansă de a porni de la zero”, a subliniat el. ”Cel mai important este ca o alianţă a «Leave» să câştige o majoritate largă în Parlament şi să pună în aplicare un Brexit sincer”.

Această tentativă pare sortită eşecului, în contextul în care Boris Johnson a refuzat întotdeauna să ia în calcul o asemenea alianţă, o poziţie reafirmată vineri dimineaţa de mai mulţi conducători din Partidul Conservator (Tories).

Însă ea permite Partidului Brexitului al lui Farage să-l atace pe terenul său pe şeful Guvernului, care a pozat ca un campion al Brexitului de când a venit la putere, la sfârşitul lui iulie, însă fără să reuşească să-şi scoată ţara din UE la 31 octombrie, aşa cum a promis.

Amânat în trei rânduri, Brexitul este prevăzut de-acum la 31 ianuarie.

O alianţă a lui Boris Johnson şi Nigel Farage ar fi ”imposibil de oprit”, a apreciat joi seara Donald Trump într-o lungă conversaţie cu Nigel Farage, în emisiunea radio a apostolului Brexitului, în vârstă de 55 de ani, cunoscut prin incisivitatea sa.

”Mi-ar plăcea să te văd cu Boris, pentru că aţi face un scor bun, pentru că aţi ieşit foarte bine din ultimele alegeri, iar el te respectă mult”, a declarat preşedintele american, care este aşteptat la Londra cu o săptămână înainte de alegeri, la summitul NATO.

În alegerile europene de la sfârşitul lui mai, organizate fără tragere de inimă de Regatul Unit, Partidul Brexitului al lui Farage s-a clasat pe primul loc, cu 31,6% din voturile exprimate.

El este creditat în prezent cu 11%, potrivit agregatorului de sondaje Britain Elects, care-i plasează pe primul loc pe conservatori, cu 36%, urmaţi de laburişti cu 25%. Însă numeroşi comentatori apreciază că rezultatul scrutinului este dificil de prevăzut.

”PAGINĂ ALBĂ”

După ce a promis în mai multe rânduri Londrei un tratat comercial ”magnific” în urma Brexitului, Trump a catalogat o asemenea posibilitate compromisă de acordul Brexitului negociat de către Boris Johnson - aplicându-i o lovitură dură premierului.

Downing street i-a replicat că acordul permite Regatului Unit să încheie ”acorduri comerciale peste tot în lume, în beneficiul întregului Regat Unit”.

”Fără să vrea să-l rănească pe Boirs Johnson”, Donald trump ”a spus adevărul despre acest tratat şocant, oribil cu UE”, a insistat Nigel Farage vineri dimineaţa la LBC.

”Ne putem îndoi incluisv că, până în 2023, ne vom afla în poziţia de a avea un acord comercial cu Statele Unite”, a continuat el.

Iar ”asta se aplică Americii, asta se aplică Japoniei, Indiei, Australiei”, a adăugat el. ”Bunule Dumnezeu, Boris, abandonează acordul şi să reîncepem cu o pagină albă”, a tunat el.

Sursa : news.ro

FOTO/ Stare de urgență! Orașul care se luptă cu poluarea, au fost distribuite 5 MILIOANE de măști... Justiţia rusă închide ”Mişcarea pentru drepturile omului”, una dintre cel mai vechi şi respectate în domeniu în Rusia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x