Antena Căutare

Guvernul Letoniei va inapoia banii obtinuti din taierea pensiilor

In perioada 2008-2009, mica republica Letonia s-a confruntat cu probleme economico-financiare similare cu cele din prezent ale tarii noastre. Mai mult, si guvernantii Letoniei au decis sa opereze aproximativ aceleasi masuri de austeritate ca si cei ai Romaniei. Adica sa reduca pensiile cu 10 pana la 70%, pentru a face fata recesiunii. Insa, surpriza, Curtea Constitutionala a Letoniei a respins aceste masuri de austeritate si a decis ca Guvernul letonian trebuie sa returneze toti banii retinuti din pensii

"Decizia de a taia pensiile violeaza drepturile individului la securitate sociala", se arata in motivatia Curtii Constitutionale, citata de france24.com si AFP pe 21 decembrie 2009.

In aceeasi motivatie se arata in continuare ca Guvernul de la Riga (foto) poate sa stranga cureaua in timp de criza, pentru a respecta acordurile cu cei de la care a imprumutat bani (FMI), insa "acestea nu pot servi ca argumente pentru limitarea celor mai elementare drepturi" si ca legiuitorii care au aprobat aceste masuri pripite "nu au evaluat cu atentie alternativele".

Curtea Constitutionala din Letonia declara ilegale retinerile din pensii

Curtea a declarat ilegale aceste retineri din pensii in decembrie 2009 (care erau deja in vigoare din iulie 2009 si insemnau sume cuprinse intre 10 si 70%, in functie de statutul fiecarei persoane) iar parlamentul trebuie sa gaseasca noi masuri de austeritate pana in martie 2010, pentru a le inlocui pe acestea.

In plus, banii retinuti pana la decizia Curtii trebuie returnati celor 9.000 de pensionari care au actionat statul in instanta, pana cel tarziu in 2015. Decizia Curtii era una definitiva, ea neputand fi atacata cu recurs.

Mai departe, guvernantii letoni nu prea au avut de ales si au gasit alte masuri de austeritate care sa nu-i implice pe pensionari. Letonia nu a pierdut banii de la FMI si in prezent se intrevede chiar o imbunatatire a situatiei economice.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Rusia cumpara arme in valoare de 10 miliarde de euro... Cutremure in Indonezia! Alerta de tsunami!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x