- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Președintele și CEO-ul General Electric, Jack Welch, a murit la vârsta de 84 de ani.
Moartea lui Welch a survenit în urma unei insuficiențe renale.Familia i-a fost alături în ultimele momente, precum şi câinii săi, a declarat soţia acestuia pentru DailyMail.
Luni dimineaţă, preşedintele Donald Trump a postat un mesaj pe contul său de Twitter: „A fost prietenul meu şi m-a susţinut. A făcut afaceri mari împreună. Nu va fi uitat niciodată”.
Welch a stat la cârma conducerii General Electric din 1981 până în 2001, timp în care a propulsat firma de la o companie în valoare 14 miliarde de dolari, care producea becuri și alte dispozitive, la un conglomerat de servicii și consultanță în valoare de 410 miliarde de dolari.
În 1999, revista Fortune l-a supranumit ”managerul secolului”, iar la un moment dat pe axa timpului, conglomeratul său era una dintre cele mai valoroase companii din lume, după Microsoft.
Într-un interviu din ianuarie 2012, când a fost întrebat cum a convins-o pe Wetlafuer să se căsătorească cu el, acesta a răspuns: ”Farmecul meu și probabil și portofelul.”
”Am avut mici scandaluri la început, dar apoi au urmat cei mai minunați 10 ani din viețile noastre.” , a mai declarat acesta.
Welch și Suzy s-au întâlnit în 2001, în timp ce Suzy lucra la un articol despre Welch pentru Harvard Business Review, dar s-au căsătorit abia în 2004. În 2001, Jack a încasat sume compensatorii la încentarea contractului de muncă în valoare de 417 milioane de dolari.
Welch a fost căsătorit înainte cu Carolyn B. Osburn și s-au despărțit după 28 de ani de căsnicie, dar și cu Jane Beasley, alături de care a conviețiuit timp de 14 ani.
Se crede că Welch era estimat undeva la 750 de milioane de dolari în luna mai a anului 2018. Acesta s-a ridicat pe culmile succesului dintr-un fundal socio-economic de început destul de umil.
Welch s-a născut John Francis Welch Jr. pe data de 19 noiembrie 1935 în Salem, Massachusetts.
A fost fiul unui conducător de căi ferate și a început să lucreze la General Electric în anul 1960, drept inginer chimist. Și-a pavat drmul spre succes cu multă muncă, ajungând vice președinte al companiei în 1979.
Welch avea 45 de ani când a fost declarat oficial CEO și manager al companiei, în 1981.El a devenit faimos pentru vorba ”Repară-l, închide-l sau vinde-l” , pe măsură ce a transformat modul de funcționare a General Electric.
Veniturile sale au crescut de cinci ori, până la suma de 130 de miliarde de dolari, iar Financial Times a aclamat General Electric, numind-o una dintre cele mai respectabile companii din ani 2000.
După retragerea sa din 2001, New Yok Times a scris despre moștenirea lăsată drept ceva ce ”a schimbat etosul corporatismului american”.
Welch spune că cheia succesului său a fost candoarea, trăsătură de care mulți oameni l-au avertizat că îi va sta în calea afacerilor, dar care a fost de fapt chintesența reușitei.
În primii șapte ani de activitate, el a extins GE în servicii financiare și consultanță. Sub conducerea lui Jack s-a fondat GE Bank și de asemenea a fost achiziționată firma de brokeraj Kidder Peabody.
GE a achiziționat RCA-compania-mamă a NBC-pentru 6,28 de miliarde de dolari.
Forța de muncă a fost redusă de la 411,000 la 299,000 după ce Welch a inventat ”curba vitalității”, care a avea la bază concedieri în masă pentru a menține câștigurile.
Welch a redistribuit forța de muncă în trei grupe: A, B și C, considerându-i pe cei 20% pasionați și eficienți, pe ceilalți 70% esențiali pentru încurajarea grupului A, iar pe ceilalți 10%, angajați care nu dădeau randament și care trebuiau dați afară.
În cartea sa publicată în 2005, ”Winning/Câștigând”, Welch spune că și-ar dori să fie ținut minte drept un adept al candorii și al meritocrației, care întotdeauna a crezut că orice om merită o șansă.
”Și aș mai vrea să fiu ținut minte drept un om care a crezut că niciodată nu ai voie să te lași să pari o victimă.”