- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
România este singura ţară din Uniunea Europeană care mai are ambasadă în Siria, la Damasc. Asta pentru că noi avem o comunitate numeroasă acolo. Iar ambasada noastră oferă asistenţă şi pentru cetăţenii francezi, moldoveni, australieni şi canadieni. În fapt, miza conflictului din Siria e una globală.
Atacul american asupra bazei siriene este prima acţiune militară externă a preşedintelui Donald Trump şi, totodată, primul atac direct al Statelor Unite asupra Siriei de la începutul războiului civil din această ţară. La ora locală 3:40, baza aeriană din Shayrat, regiunea HOMS, controlată în mare parte de guvernul sirian, de unde ar fi decolat avioanele care ar fi comis atacul chimic de marţi, este lovită de o primă rachetă TOMAHAWK. A zburat, potrivit informaţiilor de peste ocean, la cca 100 de metri altitudine, motiv pentru care nu a fost depistată de radar.
Aceste rachete fac parte din arsenalul militar american de 30 de ani şi au fost folosite şi în operaţiunea Furtună în Deşert. Potrivit specialiştilor, acestea zboară cu aproape 900 de km pe oră şi ating ţintele cu o precizie chirurgicală. De aici şi valoarea lor. O rachetă costă peste 1 milion de dolari. Azi noapte, americanii au lansat 59.
Toate, de pe două distrugătoare americane aflate în ESTUL Mării Mediterane - USS Ross şi USS Porter. Au fost atinse bombardiere, un hangar și depozite de combustibil, ceea ce a dus la declanșarea unor explozii și a unui puternic incendiu. Una dintre navele de pe care s-a lansat atacul, USS Porter, a staţionat şi în Portul Constanţa, pentru un exerciţiu al militarilor români.
Bucureştiul priveşte cu atenţie ce se întâmplă în Siria în special în contextul poziţionării strategice pe care o are România în NATO şi ca orice stat european, este afectată şi de fluxul uriaş de refugiaţi. Dar şi pentru că România şi Siria au o relaţie sensibilă. Ţara noastră este printre puţinele din lume care mai au o ambasadă deschisă la Damasc.