Într-un moment în care Statele Unite vor să readucă oameni pe Lună la 50 de ani de la prima aselenizare, NASA face ultimele pregătiri pentru a trimite roboţi pe satelitul natural al Pământului.
Agenţia spaţială americană îşi doreşte să folosească aceşti roboţi pentru a instala telescoape care să fie apoi operate de la distanţă de către astronauţi. Scopul final va fi să investigheze galaxia dintr-o perspectivă nouă.
La jumătate de secol de la prima asenelizare, omenirea se pregăteşte de un nou pas major. Un institut finanţat de NASA vrea să se folosească de roboţi pentru a instala radiotelescoape pe partea întunecată a Lunii.
„Este o expediţie care va implica parteneri comerciali, atât corporaţii, cât şi companii mai mici. Va implica parteneri internaţionali şi vom întreprinde noi tipuri de cercetări ştiinţifice şi explorări pe care nu le credeam posibile în anii '60”, JACK BURNS, directorul Reţelei de Explorare şi Ştiinţe Spaţiale de la Universitatea Colorado
Un rover lunar va căra echipamente pe suprafața lunii, iar cu ajutorul oamenilor va monta apoi telescoapele care vor fi de mărimea unei cutii de pantofi. Astronauții vor putea controla brațul robotic al roverului de la distanţă.
„Este un program spaţial diferit şi în cadrul acestuia oamenii şi maşinăriile vor lucra împreună. Vom avea roboţi şi rovere, în care astronauţii şi maşinăriile vor lucra împreuna pentru prima dată”, a adăugat acesta.
Neafectate de interferențele radio care au loc din cauza activității umane de pe Terra, radiotelescoapele vor căuta în vidul cosmic informații despre formarea sistemului solar.
Autorităţile americane au anunţat în luna martie că Statele Unite vor să retrimită oameni pe suprafaţa Lunii în 2024. SUA nu este însă singură în cursa spațială. China a dus în ianuarie o sondă spațială pe partea nevăzută a Lunii.