Antena Căutare

Oamenii de stiinta rusi cauta fragmente din meteoritul prabusit in Muntii Ural

Meteoritul care a explodat deasupra Rusiei, la 15 februarie, provenea dintr-un grup de asteroizi din orbitele lui Marte si Jupiter. Traiectoria sa probabila a fost reconstituita de doi astronomi din Columbia. Intre timp, in padurile inzapezite din Urali continua "vanatoarea" fragmentelor de meteorit.

Aproape 1200 de oameni au fost raniti de unda de soc a exploziei de la 15 februarie, in zona orasului Celiabinsk. NASA estimeaza ca meteoritul avea un diametru de vreo 17 metri, fiind cel mai mare care a ajuns pe Pamant de mai bine de o suta de ani. Explozia l-a spulberat in mii de fragmente, din care multe au ars la frecarea cu atmosfera, dar altele au ajuns pe Pamant, intr-o regiune izolata din Urali. Oamenii de stiinta incearca sa adune cat mai multe asemenea pietricele cosmice, in ciuda conditiilor vitrege de pe teren.

Cercetatorii, impartiti in patru echipe, au gasit, pana acum, aproape 400 de bucati de meteorit, dintre care cea mai mare cantareste 1800 de grame. Optimisti, ei sunt hotarati sa nu se opreasca aici.

Echipele stiintifice au, insa, concurenti redutabili in randul localnicilor care au lansat, si ei, cautarea meteoritilor, indata dupa evenimentul ceresc de la 15 februarie. Acestia cunosc mai bine terenul si au adunat o multime de pietricele venite din spatiu, care le-ar putea aduce mii de dolari. Oamenii spun, insa, ca nu se gandesc doar la castig.

"Nu sunt sigur ca le voi vinde. Poate ca le voi pastra, ca amintire. De ce sa le vand? Nici nu cred ca ar valora prea mult", spune un localnic din Celiabinsk.

In acest timp, traiectoria meteoritului rusesc a fost stabilita de doi astronomi aflati tocmai in indepartata Columbie. Acestia si-au bazat calculele pe inregistrarile video ale evenimentului si pe pozitia lacului inghetat in care un fragment meteoric a deschis o uriasa copca. Datele arata ca meteoritul apartinea asa-numitului "roi Apollo" de asteroizi, care se roteste in jurul Soarelui, intre orbitele lui Marte si Jupiter.

Papa Benedict al XVI-lea se pregateste de retragere: astazi va tine ultima audienta generala, in fata a 50.000 de oameni... Pentagonul are un nou sef: Chuck Hagel a fost confirmat de Senatul american in functia de ministru al Apararii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam Sambata, 01.06.2024, 15:04
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x