Proiectul de rezolutie al ONU, prezentat de Arabia Saudita, in numele unui grup de tari arabe, si sustinut de Statele Unite si tarile europene, a fost adoptat cu 133 de voturi pentru, 12 impotriva si 31 de abtineri.
Printre tarile care au votat impotriva s-au numarat din nou Rusia si China, care au blocat in mod repetat adoptarea unor proiecte de rezolutie in Consiliul de Securitate pentru constrangerea regimului sirian sa aplice planul de pace. "In spatele fatadei retoricii umanitare se ascunde o sustinere flagranta pentru opozitia siriana armata" din partea statelor "care armeaza si finanteaza" aceasta opozitie si ii furnizeaza "mercenari", a afirmat Vitali Ciurkin, ambasadorul rus la ONU. "Nu este o coincidenta ca aceste state sunt promotorii cei mai activi ai acestei rezolutii", a adaugat el, facand aluzie la statele din Golf si, in special, la Arabia Saudita. De asemenea, Ciurkin a respins ideea conform careia Consiliul de Securitate este paralizat de blocajul Rusiei si al Chinei, afirmand ca vor "ajunge la un consens cand se vor discuta decizii demonstrate politic si echilibrate".
China, care a votat de asemenea impotriva acestui text, apreciaza ca "sporirea presiunii asupra unei singure tabere nu poate ajuta la rezolvarea" conflictului, conform reprezentantului sau permanent adjunct Wang Min. "Din contra, aceasta va impiedica solutonarea politica a crizei, agavand situatia si implicand si alte state din regiune" in criza, a adaugat acesta.
Moscova, "preocupata" de "evolutiile periculoase" din Siria
"Moscova este foarte preocupata de evolutiile periculoase ale situatiei, continuarea violentelor si a provocarilor ce vizeaza cresterea dimensiunii si cruzimii conflictului civil" in Siria, a anuntat ministrul rus al Afacerilor Externe, intr-un comunicat. "Suferintele populatiei civile siriene nu inceteaza sa creasca" iar viata la Alep, un oras strategic aflat la 355 de kilometri nord de Damasc si cuprins de lupte violente, este "partial paralizata", a continuat el, subliniind ca, in acest context, "apreciem ca fiind foarte important sa facem totul pentru a pune capat varsarii de sange si uciderii persoanelor nevinovate", subliniaza ministerul.
Lupte violente se desfasoara de la sfarsitul lui iulie la Alep, al doilea oras al tarii si o miza cruciala a conflictului care opune fortele regimului Bashar al-Assad si cele ale rebelilor. Peste 20.000 de persoane au fost ucise in Siria de la inceputul revoltei impotriva regimului in martie 2011, conform Observatorului sirian al Drepturilor Omului (OSDO).