Sănătatea românilor în pericol! Pește din Spania contaminat, spălat cu înălbitor de rufe și trimis pentru consum în România

 

Video! Pește din Spania, contaminat cu substanțe extrem de periculoase și curățat cu înălbitor de rufe, urma să fie trimis în România pentru consum. Potrivit autorităților, peștele era eviscerat în condiții mizere și depozitat în lăzi, fără nici un fel de control sanitar

Poliția Națională Spaniolă a dat o lovitură puternică mai multor grupuri de traficanți dedicate pescuitului ilegal de somn și crap în Ebro, a cărei destinație era România (și alte țări din Europa de Est), într-o operațiune care a dus la reținerea a 23 de persoane și la investigarea a peste 8,8 tone de pește care nu era adecvat consumului uman, deoarece erau contaminate cu substanțe extrem de periculoase.

Peștele a fost eviscerat și depozitat în lăzi, fără nici un fel de control sanitar și în condiții de igienă mizere. Tot peștele confiscat a trebuit să fie distrus. Ieri, poliția a relatat despre confiscarea a încă patru tone de crap și somn pescuit în același râu, cu aceleași metode și cu aceeași destinație.

Ambele intervenții fac parte dintr-o vastă operațiune coordonată de Eurojust și dezvoltate în comun cu România, Spania, Italia, Ungaria și Portugalia, țări în care au fost confiscate în total 30 de tone de pește.

Operațiunea Glanis, denumită așa după denumirea științifică a somnului, Silurus Glanis, a fost inițiată în provinciile Huesca și Zaragoza, unde trupele de traficanți pescuiau noaptea, iar capturile erau transportate în furgonete până la navele industriale, unde erau cântărite, eviscerate, spălate și introduse în cutii cu gheață pentru a fi transportate în cel mai întunecat mod, totul pentru a scăpa de orice tip de control sanitar. Potrivit autorităților peștele era “tratat” cu înălbitor de rufe pentru fi scăpat de mirosul de hoit. Poliţiştii spanioli au arestat în această operaţiune şapte persoane care au fost duse la audieri. 

Peștele confiscat era pregătit să fie transportat în România, pentru care organizația formată doar din români avea pregătite toate documentele falsificate. Poliţia Naţională Spaniolă asigură că această practică ilegală avea câștiguri care depășeau 100.000 de euro pe an. 
Cei arestați sunt acuzați ca făptași ai unor infracțiuni împotriva sănătății publice, protecției florei și a faunei și apartenența la o organizație criminală.

Vezi imagini video cu momentul operațiunii de mare amploare:


Reamintim că marţi, simultan, în România, Franţa, Spania, Ungaria şi Italia au fost puse în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie.  Numai în România, poliţiştii au executat 115 astfel de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş. La aceste misiuni, alături de ofiţerii români au participat şi  reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania. „La rândul lor, poliţiştii români au participat la acţiunile similare care au avut loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei. Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate direct de EUROJUST şi EUROPOL”, a comunicat Poliţia Română, potrivit adevarul.ro.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI