Putin scoate armata! Rusia a anunţat că este pregătită să ofere ajutor militar Belarusului

Rusia a anunţat că i-a transmis liderului belarus Alexadru Lukaşenko că este pregătită să îi ofere asistenţă militară, dacă va fi necesar, în condiţiile în care aproximativ 200.000 de oameni au ieşit duminică în stradă, la Minsk, în cel mai amplu protest de până acum, cerând repetarea alegerilor, transmite CNBC.

Cel puţin doi protestatari au murit şi mii au fost reţinuţi în timpul demonstraţiilor, începând de la alegerile de duminica trecută.

Kremlinul a anunţat că preedintele Vladimir Putin i-a spus preşedintelui Lukaşenko că Moscova este pregătită să ofere Belarusului asistenţă în concordanţă cu un pact militar colectiv şi că asupra ţării sunt exercitate presiuni externe. Comunicatul Kremlinului nu precizează de und provin presiunile.

Incidente pe străzile din Belarus, unde sute de mii de oameni au protestat

La demonstraţii, oamenii au purtat steaguri roşii şi albe i au scandat ”Lukaşenko demisia” şşi ”Nu vom uita sau ierta”.

Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, afirmă că votul a fost trucat pentru a ascunde faptul că cesta a pierdut sprijinul oamenilor. Preşedintele neagă că ar fi pierdut alegerile, citând rezultatele oficiale, potrviti cărora a obţinut peste 80% din voturi.

Lukaşenko, care este presat de Uniunea Europeană pentru că a intervenit dur împotriva demonstranţilor, afirmă că tancurile NATO au fost desfăşurate la 15 minute de graniţa belarusă.

NATO a anunţat că monitorizează îndeaproape situaţie din belarus, dar că nu a desfăşurat trupe la graniţa vestică a ţării.

Duminică a avut loc şi o demonstraţie de susţinere a lui Lukaşenko.

”Trupele NATO sunt la porţile noastre. Lituania, Letonia, Polinia şi Ucraina ne ordonă să organizăm noi alegeri”, a spus Lukaşenko susţinătorilor săi, adăugând că Belarusul ”va muri ca stat dacă ar fi organizate noi alegeri”.

”Nu v-am trădat niciodată şi nu o voi face niciodată”, a spus acesta.

Agenţia de presă rusă RIA a relatat că armata belarusă va organiza exerciţii în perioada 17-20 august, în vestul ţării.

Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe...
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac....
Parteneri
Imagini rare cu membrii Familiei Regale când erau bebeluși. Cât de similar arătau Prințul William și Prințul George când învățau să meargă
Publicul adoră să vadă imagini cu membrii Familiei Regale când erau bebeluși. Fotografiile cu Prințul William și Prințul George, alături de ceilalți copii regali, au apărut în nenumărate publicații din întreaga lume, dar unele dintre sunt mai rare. Printre acestea se numără și poze cu moștenitorii tronului atunci când învățau să meargă. 
Catine.ro
Ultimele știri